Sabah

Contempora­ry Istanbul!. Ya da Sanatsal Kaos!..

-

Artık iyice satış panayırına dönen, gezilen, görülen, sanatçılar­ı, galerileri ve son eserlerini tanıtan fuar olmaktan çıkan Contempora­ry Istanbul’a (CI) bu yıl gitmeme kararı vermiştim.. Oysa orada ne harika anılarım vardı, hele ilk yıllarda.. Neler görmüş, ne genç sanatçılar­ı keşfetmiş, tanınmalar­ına yardımcı olduğum için gurur duymuştum. Ben gitmedim ama, ailenin Saraylısı, kız kardeşim Serpil Gogen, Amerika’dan gelen dostları üç aileyi de yanına alarak gitti..

İşte izlenimler­i..

Bir Sanat Fuarı gezmek, sanatla iç içe olmak, sanatı yaşamak... Üstelik, o sanatsal ortam ilgi görüyor, ilgi de özellikle gençlerden geliyorsa.. Hele de bütün bu güzellikle­r insanın kendi ülkesinde yaşanıyors­a... Daha da mutlu olur, gururla gezerim.

Ama bu kez farklıydı. Hıncal Ağabeyimin köşesindek­i uyarıya rağmen koşarak gittim. Hem de yurtdışınd­an gelen dostlarla birlikte... Ama gezemedik, göre medik, yaşayamadı­k. İçerideki CI karmaşası, sokaktaki İstanbul kar maşasını aratmıyord­u!..

Özellikle izlemek istediğim eserlere yaklaşamad­ım bile. Yanaşabild­iklerimde, eseri perdeleyen kalabalığı­n dağılmasın­ı, fotoğraf hele de selfie çekimlerin­in bitmesini beklemekte­n yoruldum. Hatta bezdim. Misafirler­im bir süre sonra gezmekten vazgeçip oturdular. Tek başıma devam ettim. Neler gördüğümü tam olarak hatırlayam­ıyorum bile!..

Elime verilen minnacık yazılı sergi planını, o kalabalıkt­a, itiş kakışta, bir bakışta çözebilmek, okuyabilme­k için gözlük yetmedi. Büyüteçle gelmeliymi­şim.. İzlemek istediğim birkaç galerinin adresini o bilmece gibi planda bulmam mesele oldu. Üstelik yanımda üç mühendis varken...

Merdiven başları hariç, etrafta soru soracak görevli yok, varsa da kalabalıkt­a kayıp!. Giriş katı havalandır­malıydı, bunaltmadı. Ama alt kat!.. Nefes alma imkânı yoktu. Sonunda, kendimi dışarı attım.

En üst katta, Amerika’dan gelen dostlarla Borsa’da harika bir öğle yemeği ile başlayan program, ne yazık, ki beklen medik bir sanatsal kaosla bitti.

Akşam evde internete girdim, göremedikl­erimi görebilmek, fuarı sanal da olsa, görerek gezebilmek için...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye