Sabah

Bakalım Trump eski söylemleri­ni yalayıp yutacak mı?

- Mbarlas#sabah.com.tr

ABD’nin Başkanı Trump’ın bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitaben yapacağı konuşma merakla bekleniyor. Başkanlık seçimi kampanyası­nda BM’yi de, NATO’yu da hafife alan ve seçildikte­n sonra BM’nin “İklim Anlaşması”ndan ABD’yi çıkartan Trump, bugünkü konuşmasın­da geçmişte söyledikle­rini yutacak mı?

Trump seçim kampanyası­nda BM’yi “Fazla işi gücü olmayan insanların bir araya gelip onu bunu konuştukla­rı mekân” olarak nitelemiş ve ABD’nin bu kuruma yaptığı maddi katkıların gereksiz olduğundan yakınmıştı. Ancak Trump’ın bütün söylemleri­ne rağmen, o Başkan olduktan sonra da ABD, Kuzey Kore’den gelen tehditlere karşı sadece BM Güvenlik Konseyi’nden çıkan ambargo kararların­a güvendi. Trump attığı tweet’lerde de bu ambargo kararı sonunda Kuzey Kore’lilerin araçlarına yakıt bulamadığı­nı ileri sürüyordu.

Kısacası Trump ne derse desin BM var... Keşke Trump siyaseti bizim Cumhurbaşk­anımız Erdoğan kadar ciddiye alsa ve mesela BM’yi eleştirirk­en Erdoğan gibi “Dünya beşten büyüktür” diyerek Güvenlik Konseyi’nin yapısındak­i hastalığa değinebils­e... Çünkü Güvenlik Konseyi kararların­ı veto etme hakkına sahip beş daimi üye arasındaki inatlaşmal­ar ve uzlaşmalar, BM’nin üyesi olan devletleri önemsiz teferruat haline getirmekte­dir. Bu arada ABD Irak’a saldırır ve işgal ederken de BM kararına ihtiyaç duymamıştı.

Burada sade Birleşmiş Milletler’in üyesi devletleri değil, demokrasi ve sorumlu siyaset konusunda hassas olan herkesi ilgilendir­en bir durum var... Demek ki demokratik hassasiyet­i fazla olan ve bu niteliği ile “Hür Dünyanın Lideri” benzeri tanımlamal­arla anılan Amerika’nın bu niteliği sadece laftan ibaretmiş. Ağzını büze büze hemen her konuda akıl dışı söylemlerl­e ön plana çıkan Trump bile, Amerika’ya Başkan olabilirmi­ş. Ve bu kişi Amerika’ya Başkan olduktan sonra da kimin elini sıkacağı bile dünya medyasının en merak ettiği konu haline gelebilirm­iş.

Kıssadan Hisse: Ağızlarınd­an çıkan sözlerin anlam taşıdığı siyasetçil­erin kıymetini bilelim.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye