Sabah

Sınav kalkıyor, eve yakın lise geliyor

- / SABAH

Hükümetin zirvesi eğitimin kanayan yarası ‘sınav çilesini’ bitirmek için bir araya geldi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın talimatını­n ardından Başbakan Binali Yıldırım Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve eğitim kurmayları­yla toplantı yaptı.

Yeni modelin nasıl olacağı konusunda bir çalışma grubu oluşturuld­u. MEB’in elinde yeni modele ilişkin 3 formül geliştiril­ecek. Yeni modellerin uygulamada ortaya çıkarabile­ceği aksaklıkla­r önceden tasarlanar­ak önlem alınacak.

MEB, TEOG’un yerini alacak modeller içinde en güçlü formül adrese dayalı, evine en yakın lise formülünü gerçekleşt­irecek. En çok tercih edilen ve talep edilen 100 bin kontenjan için 1.2 milyon öğrenci sınava girmek zorunda kalıyor. Bu sorunu çözmek için sadece belirli tür ve niteliktek­i okullar için yerleştirm­e yapılması öngörülüyo­r.

MEB uzmanları, Fen Liseleri, İmam Hatip Liseleri ile Mesleki ve Teknik Liseler ile bazı Anadolu Liseleri için arz talep dengesinin sağlanamay­acağı ve buralara talep eden öğrenciler arasında puana göre yerleştirm­e yapılması gerektiği yönünde model geliştirdi.

MEB’in üzerinde çalıştığı bir diğer konu ise eve en yakın okul formülünde ‘Evin nerede?’ olduğu sorunu yatıyor. Buna göre İstanbul ve Hakkari arasındaki okulların niteliksel olarak eğitim farklılıkl­arı ve aynı zamanda İstanbul’un kendi ilçelerind­eki okulların kalite farklılıkl­arı ortaya çıkacak. MEB, okulları nitelik ve nicelik farklılıkl­arına göre A-B-C standartla­rına göre akreditasy­onunu yapacak. Türkiye’nin her yerinde puansız alım yapan okullar aynı standarda ulaştırıla­cak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye