Sabah

Amerika, Sputnik muhabirini neden sorguladı?

-

Andrew Feinberg, 6putnik’in Amerika ofisi için dört ay çalışmış ve sonunda istifa etmiş Amerikalı bir gazeteciyd­i. Geçtiğimiz günlerde FBI tarafından sorguya çekildi. 6ebebi, “Rus propaganda makinesi”nin içinde yer almasıydı. Feinberg ve RT America için çalışan Elizabeth :ahl gibi Amerikalı gazetecile­r, şimdilerde kendilerin­i ‘temize çıkarmak’ için arka arkaya “Putin’in maşasıydım, Rus propaganda­sı için çalıştım” diye günah çıkarma seansları yapıyorlar.

Malumunuz Amerikalıl­ar, Rusların Trump’ın seçim zaferine karıştığın­a ikna olmuş durumdalar. Bunun tam olarak nasıl ve hangi yolla yapıldığın­ı kanıtlayam­amış olsalar da, Rusların yaptığını söyledikle­ri yalan haberlerin, internet trollerini­n yazdıkları­nın ve verdikleri reklamları­n seçmen davranışın­ı yönlendirm­esini gerekçe gösteriyor­lar.

Adalet Bakanlığı, mayısta, seçimlere “Rus müdahalesi”ni araştırmas­ı için eski FBI Başkanı Robert Mueller’i görevlendi­rmişti. Mueller, çalıştıkla­rı alanın “Rusya’nın örtük istihbarat operasyonl­arı, maaşlı trolleri ve Rus devletine bağlı medya organları” olduğunu söylüyor.

Adalet Bakanlığı en son Facebook’tan, seçim dönemi Rus kaynaklı Facebook’a verilen reklamları­n dökümünü istedi. Bunun için bir arama kararı bile çıkartıldı zira Facebook, karar olmadan bilgi veremeyece­ğini söylemişti. Facebook, Haziran 2015 ile Mayıs 2017 arasında, bir Rus ‘trol çiftliği’nin ve ABD iç politikası­nı şekillendi­rmeyi hedefleyen 100.000’i aşkın reklam aldıkların­ı kabul etti. Bununla birlikte, başka Rus kaynaklı reklam alımları da olabileceğ­ini ve araştırmay­a devam ettiklerin­i, yetkililer­le işbirliği içinde oldukların­ı ilan etti.

Tüm bunları okuyunca, hükümet yetkililer­inin ve Telekomüni­kasyon İletişim Başkanlığı’nın yapması gereken ne kadar çok iş olduğunu ama daha yolun çok başında olduğumuzu hissettim. Yine de en azından devletimiz­in Twitter’a ofis açması, Türk mahkemeler­iyle işbirliği yapması ve vergi vermesi için baskı yaptığı sırada, iki üyesi FETÖ’cü çıkan Anayasa Mahkemesi’nin Başkanı Haşim Kılıç’ın Twitter’a açık çek verdiği ikircikli dönemde değiliz.

O yüzden özellikle genç ve kararsız seçmenleri etkilemeye yönelik, belli isimleri karalayan belli isimleri parlatan çalışmalar­ın hangi dış ülkelerden kaynakland­ığının ve finansmanı­nın nerden sağlandığı­nın şimdiden belirlenme­sinde fayda var. Gerçi sosyal medyayı hâlen önemsenmey­ecek bir zemin olarak görenlerin sayısı da az değil. Belki ABD’deki “Rus çılgınlığı” gözlerini açmaya yarayabili­r.

KiODO NDSODn#sDEDK FRm Wr SMS +KA \D] J|nder TL M+

’\e

 ??  ?? +iOkO KA3LAN
+iOkO KA3LAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye