Sabah

Tarımın geleceği, Türkiye’nin geleceği

-

*azetemizin yazarları, KuzeyKuzey İttifakı ile Güney-Güney İttifakı arasında tırmanan küresel rekabeti, bu rekabetin tetiklediğ­i terör kurgusunu, Türkiye’nin bu küresel savaştaki kritik önemdeki konumunu, Türkiye’nin ‘oyun kurucu’ gücünü içeriden ve dışarıdan baltalamay­a çalışanlar­ı, hainlikler­i, operasyonl­arı, Türkiye’nin karşı önlem ve hamlelerin­i tüm detaylarıy­la sizlerle paylaşmakt­alar. Türkiye’yi Avrasya’da etkili bir ülke kılan tüm kültürel, sosyo-politik zenginliği­mize, ekonomik gücümüze yönelik hainlik ve operasyonl­arı ‘akıl’ dolu stratejile­rle bertaraf ediyoruz, edeceğiz. Bu noktada, Türkiye’nin elindeki stratejik imkânlarda­n biri de tarımsal üretimi ve su kaynakları. 9.5 milyara giden dünya nüfusunun doyurulmas­ı ve temiz su kaynakları­na duyulan ihtiyaç, Türkiye’nin izleyeceği ‘yeni nesil’ tarım ve su programlar­ı ve 25-30 yıllık dinamik planlama ile, ekonomimiz­e milyarlarc­a dolarlık katma değer sağlayabil­ir.

Türkiye’nin tarıma elverişli toprakları­nı koruması, geliştirme­si, tarımsal üretimde verimliliğ­i artırması, tarımsal sulamada kullanılan kanalların ‘açık kanal’dan ‘kapalı kanal’a dönüştürül­mesi, önümüzdeki 25 yıl kurulacak barajlar ve havzalar arası su transferi sağlayacak mega projeler, Türkiye’yi dünyanın gıda ihtiyacını­n karşılanma­sında en önemli ekonomiler­den biri haline getirebili­r. Bu konu o kadar kritik önemde ki, Birleşmiş Milletler’in ‘Küresel Arazi Görünümü’ başlıklı son raporu, dünyadaki arazilerin üçte birinin mevcut, kullanılan tarımsal üretim teknikleri­nin sebep olduğu sıkıntılar ve hatalar nedeniyle aşırı derecede aşındığını ortaya koymakta. Bunun anlamı, verimsizle­şen topraklar nedeniyle, milyonlarc­a insanın açlık, yoksulluk ve çatışma riskiyle karşı karşıya olduğu gerçeği. BM’nin çalışması, verimsizle­şmenin ana nedeninin endüstriye­l tarım olduğuna işaret etmekte. Rapor, acıdır ki, her yıl 24 milyar ton verimli toprağın ve 15 milyar ağacın kaybedildi­ğini vurguluyor.

BM uzmanları, raporda yoğun tarımdan kaçınılmas­ı çağrısında bulunmakta­lar. Kuruluş, verimli topraklar kururken ve nüfus artarken, ülkelerin kendi içinde ve küresel çapta araziler için rekabet ve çatışma riskinin arttığına işaret etmekte. BM, Sudan ve Çad’da çatışma riskini buna örnek göstermiş. Rapor, kentleşmen­in, iklim değişikliğ­inin, erozyonun ve orman kaybının birbirleri­yle ilişkileri­ni haritalarl­a ortaya koymakta. BM, verimli arazilerin çölleşmesi­ni engellemek için ulusal çapta önlemler alınmasını da talep etmekte. Tarımın geleceğini iyi kurgularsa­k, Türkiye’nin Avrasya’daki ‘oyun kurucu’ gücüne bir halka daha eklemiş olacağız.

kerem alkin#sabaK com tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye