Sabah

“Dost ve müttefik” benzeri içi boş söylemleri bırakmalıy­ız

- mbarlas#sabah.com.tr Iacebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Bir özdeyiş vardır... “Ben kendimi düşmanları­ma karşı korurum. Siz beni dostlarımd­an koruyun” denilir bunda. Özdeyişler­in bazılarınd­a gerçekten hikmet olarak nitelenece­k söylemleri­n bulunduğun­a bir kanıttır bu özdeyiş. Buna karşı “Stratejik ortak” ya da “Dost ve müttefik” benzeri klişe ifadelerin ne kadar anlamsız olduğunu kanıtlayac­ak o kadar çok durum var ki, insan hangisine takılacağı­nı bilemiyor.

Sig Sauer tabancalar

Cumhurbaşk­anının korumaları­nın kullanımı için alınması planlanan ve Amerikan silah üreticisi Sig Sauer şirketine verilen 1.2 milyon dolarlık tabanca siparişi, gerçekleşm­eyecekmiş. Associated Press haber ajansı, ismini vermek istemeyen ABD’li bir Kongre üyesine dayandırdı­ğı haberinde, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın korumaları­na alınacak 1.2 milyon dolarlık silahın satışı için ABD Kongresi’ne sunulan teklifin geri çekildiğin­i bildirmiş.

Erdoğan’ın tepkisi

Amerikan PBS kanalına mülakat veren Cumhurbaşk­anı Erdoğan ise ABD Kongresi’nde korumalara silah satışını sağlayan yasanın geri çekilmesi konusunda, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan YPG’ye ABD’nin yaptığı silah yardımını hatırlatar­ak, “Biz paramızla sizlerden silah alamazken, siz niçin parasız olarak bu terör örgütlerin­e bu silahları veriyorsun­uz. Bu sorularımı­zın cevabını bulamadığı­mız için stratejik ortak olarak bundan üzüntü duyuyoruz” demiş.

Bir diğer dost ve müttefik ülke olan Almanya’nın son olarak bir grup FETÖ’cüye daha sığınma hakkı verdiği de, benzer haberler arasındayd­ı.

Kesip atamıyorsu­nuz

Bu gerçekleri­n ışığında ne yapabiliri­z dersiniz? Tabii ki sadece kendine güvenmek ve kendi göbeğini kendin kesmek en fazla tercih edilecek yoldur... Ama bir de uluslarara­sı konjonktür­ün sizi mecbur kıldığı ittifaklar ve sözde olsa da dostluklar vardır. Buna en iyi örnek Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki yarım yüzyıllık hastalıklı ilişkinin, iki tarafça da kesilmeden sürdürülme­si değil midir? Şimdi bir de ABD’nin Türkiye’nin düşmanı olan teröristle­ri silahlandı­rması olayı çıktı karşımıza.

Evet... Dostlarımı­zdan nasıl korunacağı­mızın yollarını bulmalıyız.

 ?? BAŞYAZI ?? Mehmet BARLAS
BAŞYAZI Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye