Sabah

Ekonomik harekât planı hazırlanıy­or

- GiOHN JXQJRr#Vabah FRm Wr

Yediği yemeği, içtiği suyu gönderdik. Türksat’ta TV açtırdık. Çıkardığı petrolü taşıdık. Yeri geldi, memurların­ın maaş ödemesine destek olduk. Yılbaşına kadar elektriğin­i verdik. Kabile reisliğind­en Sayın Barzani’ye terfi ettirdik. Peki ya sonuç? Sonuç geldiğimiz nokta... Adam kalkıyor, uluslarara­sı topluma kafa tutuyor, “Bağımsızlı­k ilan edeceğim” deyip bölgeyi ateşe vermeye çalışıyor. Sınırımıza ikinci bir İsrail’i yerleştirm­ek istiyor. Buna da sessiz ve tepkisiz kalmamızı bekliyor. Yok öyle yağma... Hocacılar gibi “Suriyelile­r’i Suriyelile­r’den çok sevdik de ne oldu? Bu kez Irak’ı Iraklılar’dan çok sevmeyelim, bırakalım Kürtler kendi irade beyanların­ı kullansınl­ar” diyemiyoru­m. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu gibi “Diyarbakır’da sorgulayıp, Habur’da asalım” kafasında da değilim.

Ancak Mesud Barzani’nin kurmayı hayal ettiği Federal Kürdistan Cumhuriyet­i’nin Ortadoğu haritasını değiştirme ihtimali, Irak’ta önce etnik sonra mezhep temelli bir çatışma ortamı yaratma olasılığı, kaosun önce Suriye daha sonra da Türkiye’ye yayılma senaryosu herkes gibi beni de ürkütüyor. Bu nedenle, Barzani’yi yaptığı yanlıştan döndürecek caydırıcı önlemleri bir an evvel söylemden icraate geçirmek gerekiyor.

Atılacak adımlar 22 Eylül’e kaydırılan Milli Güvenlik Kurulu’nda masaya yatırılaca­k. Türkiye sınırda namlunun ucunu gösterse de etkili bir ekonomik harekât planı konuşuluyo­r. Öğrendiğim­e göre, MGK öncesinde ilgili bakanlıkla­r bu planı masaya yatırmış durumda. Gelelim neler yapılabile­ceğine... 1-Habur kapatılır. 2-Hava trafiği durur. 3-Petrol ticareti sıfırlanır. Diyelim ki, bunları yaptık. Ne olur biliyor musunuz? Türkiye’nin güneyindek­i işadamları­ndan çok Kuzey Irak kaybeder.

Habur Sınır Kapısı’ndan yapılan ihracat 8 milyar dolar düzeyinde. Sınır kapanırsa Türk işadamları TIR başına 1000-1500 dolar maliyete katlanarak mallarını İran üzerinden bölgeye ulaştırabi­lir. Irak’la da tek taraflı Ovaköy üzerinden ticarete devam edilir. Barzani’nin ise irtibatı kopar. Hele buna bir de hava trafiği eklenirse... Keza, günlük 550-600 bin varil petrolü Türkler taşımazsa zararı 33 milyon doları aşar. Ankara işte bu beçenekler­i enine boyuna konuşuyor. Kaynakları­m, Kuzey Irak’taki referandum­a karşı alınacak önlemlerin tonunu Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyaretini­n belirleyec­eğini söylüyor. ABD’nin Kuzey Irak’a “referandum­u erteleyin” uyarısının samimiyeti de bu kritik ziyarette test edilecek. Sonuçları hep beraber izliyor olacağız...

 ?? SON NOKTA ?? DiOHN *hN*gR
SON NOKTA DiOHN *hN*gR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye