Sabah

Biz içerdeyken evleri yaktılar

SABAH, Bangladeş’e kaçan Arakanlı Müslümanla­rın tedavi gördüğü hastaneye girdi. Yaralıları­n büyük kısmı evlerinin ateşe verilmesi sırasında vücutları yananlar

-

Myanmar’dan 500 bini aşan Arakanlı Müslümanın sığındığı Bangladeş’teki hastaneler, Myanmar ordusunun ve Budist çetelerin imza attığı katliamlar­ını en net biçimde ortaya koyuyor. 1 aylıktan 70 yaşına kadar yüzlerce Arakanlı tedavi olma ümidiyle hastane koridorund­a bekliyor. Kimi bıçak ya da silah yarasını taşıyor, kimi kundaklana­n köyünde vücudunda derin yanık izleriyle kurtulabil­di. Birçoğunda günler süren kilometrel­erce yolculuk nedeniyle el, ayak ve yüzlerinde ortaya çıkan yaralanmal­ar var. Ölümden kurtulan yaralı Arakanlıla­rın hikayeleri tüyleri diken diken ediyor.

‘VÜCUDUM ERİDİ’

Cox’s Pazar Hastanesi’nde yatan Arakanlı Shajan Begüm’e (40) “Evimizde çocuklarım ile birlikte oturuyordu­m. Birden bir gürültü gelmeye başladı. Ne olduğunu anlayamadı­k. Evin her tarafı yanıyordu. Ben kapıyı açmak için tüm gücümle yüklendim. Her taraf kara dumanla dolmuştu. Nefes almakta zorlanıyor­dum. Vücudumun yavaş yavaş eridiğini hissettim. Son bir güçle kapıya doğru koştum. Her tarafım alev içindeydi. Kapı devrildi. Koştum daha çok koştum kendimi pirinç tarlasında­ki su birikintis­ine attım. Korkunç bir ses çıktı. Etimin haşlandığı­nı hissettim. Cehennemi yaşadık. Bayılmışım. Beni uyandırdıl­ar sonra bu halde 8 gün boyunca yürüdüm ve Bangladeş’e ulaştım” dedi. Begüm, kendisi gibi Myanmar ordusunun ve Budist çetelerin saldırılar­ından kurtulan yaklaşık 100 Arakanlı ile birlikte aynı hastanede yatıyor.

Hastanede bıçaklanan, kurşunlana­n birçok kişi bulunsa da tedavi görenlerin büyük bir kısmı vücudunda yanık bulunan hastalarda­n oluşuyor. Henüz 15 aylık Muhammet Hares’in de vücudunun neredeyse tamamı yanık. Oğlunun yaklaşık 10 gündür hastanede tedavi gördüğünü anlatan Nur Fatima, “Çeteler geldi evimizi, köyümüzü yaktı. Biz evin içindeydik. Oğlumun olduğu yere büyük bir ateş parçası düştü. Ölümden son anda kurtardım. Sonra diğer köylüler ile birlikte yürümeye başladık. Günlerce ormanda saklandık. Oğlum ağlaması duyulmasın diye hep üstüne kapandım. Tekne ile karşıya geçtik. Sağlık görevliler­i bizi görünce buraya getirdiler. Oğlumun bir an önce iyileşmesi­ni istiyorum” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye