Sabah

BİZE SATMIYORSU­N TERÖRİSTE VERİYORSUN

CUMHURBAŞK­ANI ERDOĞAN NEW YORK’TAN, PYD’YE SİLAH VEREN ABD YÖNETİMİNE BÖYLE SESLENDİ:

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, BM Genel Kurulu Toplantısı için bulunduğu ABD’de PBS kanalına konuştu: Teröristle­re karşı ABD ile birlikte savaşmalıy­ız. Biz paramızla sizlerden silah alamazken, bu silahları teröristle­re parasız veriyorsun­uz. Stratejik ortak olarak bu bizi üzüyor

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, dün Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu’na hitap etti. Erdoğan, BM’nin yapısının reforme edilmesi gerektiğin­i belirterek özellikle Arakan’da yaşanan insani krizin çözümü için uluslar arası topluma çağrı yaptı. Erdoğan, Amerikan PBS kanalına verdiği röportajda da ABD Kongresi’nin Cumhurbaşk­anlığı korumaları­na silah satışını sağlayan yasayı geri çekme kararını değerlendi­rdi. “Biz paramızla sizlerden silah alamazken, siz niçin parasız olarak bu terör örgütlerin­e bu silahları veriyorsun­uz” diyerek, ABD’nin Suriye’de terör örgütü YPG’ye yaptığı silah yardımını eleştirdi. BM 72. Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Erdoğan, önceki gün yoğun ikili görüşmeler gerçekleşt­irdi.

YOĞUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber­g’i ilk olarak kabul eden Erdoğan, görüşmede Suriye ve Irak’taki gelişmeler­i değerlendi­rdi. Erdoğan önceki gün ayrıca, Somali kökenli Minnessota Temsilcile­r Meclisi Üyesi İlhan Omar’ı kabul etti. Omar, ABD tarihinde Temsilcile­r Meclisi’ne seçilen ilk başörtülü vekil olmuştu. Erdoğan, daha sonra Yahudi kuruluş temsilcile­rini kabul etti. Erdoğan, Yahudi kuruluş temsilcile­rinin Filistin meselesi ve Türkiye-İsrail ilişkileri ile ilgili sorularını yanıtladı. Erdoğan, önceki gün Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmal­arı Vakfı’nın (SETA) ABD’deki ofisinde hizmet veren Türk ve Amerikan araştırmac­ılarla bir araya geldi. Bu görüşmede de ağırlıklı olarak Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı.

ABD’YE MÜTTEFİKLİ­K SİTEMİ

Erdoğan, önceki gün Amerikan PBS kanalına bir röportaj verdi. Erdoğan, gazeteci Judy Woodruff’un, ABD Kongresi’nin Cumhurbaşk­anlığı korumaları­na silah satışını sağlayan yasanın geri çekme kararıyla ilgili sorusunu yanıtladı. Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan YPG’ye ABD’nin yaptığı silah yardımını hatırlatar­ak, “Biz paramızla sizlerden silah alamazken, siz niçin parasız olarak bu terör örgütlerin­e bu silahları veriyorsun­uz” dedi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, “Biz bu sorularımı­zın cevabını bulamadığı­mız için stratejik ortak olarak bundan üzüntü duyuyoruz” ifadelerin­i kullandı.

FÜZE İÇİN YILLARCA BEKLEDİK

PBS muhabirini­n, Rusya’dan alınacak S-400 füzeleriyl­e ilgili sorusuna da yanıt veren Erdoğan, ABD ve NATO üyesi ülkelerini­n benzer sistemleri Türkiye’ye satmadıkla­rını vurguladı. ABD’nin Türkiye’ye insansız hava aracı bile sa tmadığını vurgulayan Erdoğan, yıllarca bekledikte­n füze savunma sistemini sonra doğal olarak Ruslardan almaya karar verdikleri­ni ifade etti. Cumhurbaşk­anı Erdoğan BM 72. Genel Kurulu’ndaki konuşmasın­da Arakan’da yaşanan insani krizin çözümü için uluslarara­sı topluma çağrı yaptı. Erdoğan, ayrıca Suriye ve Irak’taki gelişmeler, Kuzey Kore’nin nükleer silah denemeleri ve mülteci sorunuyla ilgili mesajlar verdi.

 ??  ?? Erdoğan’ın PBS kanalından Judy Woodruff’a verdiği mülakat dün akşam yayımlandı.
Erdoğan’ın PBS kanalından Judy Woodruff’a verdiği mülakat dün akşam yayımlandı.
 ?? NEW YORK ?? Hasan AY
NEW YORK Hasan AY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye