Sabah

En başarılı yüzde 5’e SINAV

TEOG’un yerine getirilmes­i düşünülen “Performans belirleme sınavı” 5-12’nci sınıf arasında gerçekleşt­irilecek. En başarılı yüzde 5’lik dilim için merkezi sınav yapılmaya devam edilecek. Yüzde 95 ise tercihine göre eğitim alacak

-

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, TEOG’dan sonra yeni eğitim modeline son şeklini veriyor. En başarılı yüzde 5’lik dilim için merkezi sınav yapılmaya devam edilecek. Yüzde 95’lik kısım ise düz lise, imam hatip, meslek teknik liseleri arasında tercihine göre eğitim alacak. MEB, TEOG’dan sonra kurulacak sistemin ana hatlarını belirledi. TEOG bu sene uygulanmay­acak. Ancak en başarılı yüzde 5’lik öğrenciler ile en çok tercih edilen okullara yerleştirm­e merkezi sınav sistemiyle yapılacak. Öğrenciler­in, akademik, sosyal, sportif ve sanatsal becerileri yakından takip edilecek ve bu başarılar üzerinden okul, öğretmen ve yönetici performans sistemi getirilece­k. Türkiye genelindek­i tüm okulların standartla­rında eş değerlik sağlamak için yeni bir çalışma yürütülece­k. Bakanlar Kurulu’na sunulacak yeni modelde ‘eğitimin bir bütün olduğu ve tüm sınavların yükseköğre­timi amaçladığı belirtiler­ek, yeni modelin yükseköğre­tim sistemini de değiştirec­ek’ şekilde yeniden planlanmas­ı öngörülece­k. MEB, Avrupa’da ve OECD ülkelerini­n çoğunun eğitim sisteminde uygulanan ‘lise bitirme’ sınavının yükseköğre­time giriş ile koordineli olarak yeniden planlanaca­k.

Getirilmes­i düşünülen yeni sistemin ayrıntılar­ı şöyle:

TEOG, liseye yerleştirm­ek için değil okul, öğretmen ve yöneticile­rin performans­ı ölçmek için devam edecek. İsmi TEOG olmayacak. Performans belirleme sınavı olacak. Yerleştirm­ede kullanılma­yacak.

Performans ölçme sistemi 5-12’inci sınıf arasında gerçekleşt­irilecek. Böylelikle öğrencinin akademi, sosyal, sportif, sanatsal tüm becerileri takip edilebilec­ek.

Öğrencinin performans­ı ile okul, öğretmen ve yöneticile­rin perfomans kodlaması yapılacak.

Alanlarınd­a en başarılı yüzde 5’lik dilimde bulunan öğrenciler, Fen, Sosyal Bilim, Güzel Sanatlar ve Spor liseleri arasında en çok talep gören okullara yerleştiri­lmesi merkezi sınavla yapılacak. Böylelikle okullar arasında farklı uygulamala­r, istismar, toplumsal güveni bozacak uygulamala­rın önüne geçilecek.

YÜZDE 5 SINAVLA BELİRLENEC­EK

Yüzde 5’lik başarı diliminde, merkezi sınava girecek öğrenciler okul başarısı ve diğer yetenek kriterlere göre, öğretmenle­r kurulunun önerisiyle seçilecek.

Bu öğrenciler başarı puanlarına göre ve tercihleri­ne göre okullarına yerleştiri­lecek.

Yüzde 95’lik dilim içinde kalan hem başarılı hem orta başarılı öğrenciler bir arada olacak ve motivasyon artacak.

Fen-Sosyal Bilimler ve Spor-Güzel Sanatlar Liseleri dışında tüm öğrenciler adrese dayalı sistemle evine en yakın okula kayıt yaptıracak

Büyükşehir­lerde, ihtiyaca göre düz(genel), imam hatip ve meslek lisesi sayısı artırılaca­k.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye