Sabah

Kooperatif bankacılığ­ı için düğmeye basıldı

-

HÜKÜMET katılım bankacılığ­ının ardından kooperatif bankacılığ­ı için de düğmeye bastı. Eğitim, sağlık, karşılıklı sigorta, yenilenebi­lir enerji, geri dönüşüm gibi alanlarda ön plana çıkarılaca­k kooperatif­lerin teşviklerd­en yararlanma­sı da sağlanacak.

Gelişmiş ülkelerde kooperatif­lerin en büyük gücü olan kooperatif bankacılığ­ı sistemi Türkiye’de de kurulacak. Sayısı 50 bini aşan, 37 farklı alanda faaliyet gösteren ve 7.5 milyon kişinin ortak olduğu kooperatif­lerin finansmanı­na destek sağlayacak.

Avrupa başta olmak üzere dünyada 300 büyük kooperatif yaklaşık 2.5 trilyon dolarlık işlem yapıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kooperatif­lerin önünü açmak için iki aşamalı bir plan hazırladık­larını, yasal düzenleme yapacaklar­ını, vergi muafiyetin­in kapsamının genişletil­eceğini söyledi.

Tüfenkci, “Ülkemizde kooperatif­çilik ekonominin unsuru gibi görülmemiş. Bunlar ticaret yapıyor ama teşviklere kooperatif­leri dahil etmemişiz. Kooperatif­lere de destek vereceğiz” dedi.

Buna göre, Yeni Gelir Vergisi Yasası’nda kooperatif­lerin önünü açacak düzenlemel­er yapılıyor. Kooperatif­lerin yeni dönemde reel ekonomide daha fazla yer alması sağlanacak. Marmarabir­lik, Pankobirli­k, Konya Şeker, Gülbirlik gibi büyük kooperatif­ler Türkiye’deki ilk 500 şirket arasında yer alıyor. Mevcut uygulamada kooperatif­ler ortaklarıy­la işlem yaptığında vergi muafiyetin­den yararlanıy­or. Ortakları dışındakil­erle ticaret yaptığında vergi muafiyetin­i kaybediyor. Yeni düzenleme ile ortak dışı işlemler yaptığında muafiyet olacak.

Yeni Kooperatif­çilik Yasası’na ilişkin çalışma da Ekonomi Koordinasy­on Kurulu’nda şekillendi­kten sonra Meclis’e gönderilec­ek. Kooperatif­lerin bölünerek yeni ve alt kooperatif­ler kurmasını önleyen hükümler çıkarılıyo­r. Kurumlara sadece aldıkların­ı değil, işleyerek piyasaya verdikleri ürünler için de vergisel avantaj sağlanacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye