Sabah

Tüm Arakan bir sırık iki ouYal

- Burhanetti­n duran#sabah com tr

diyenler bölgenin yeni bir çatışma kuşağına girdiğinin farkındala­r mı? Böyle bir ortamda ve bu aktörlerle barışçıl bir ayrılma olabilir mi? Hangi sınırlarla, farklı etnik gruplara verilecek hangi statülerle olacak ayrılma?

Bilmem, farkında mısınız? Kürt milliyetçi­lerinin Arap, Fars ve Türk milliyetçi­lerinin “hiddetini” körüklüyor. Gelen bahar değil de halkların daha fazla acı ve kana bulanacağı bir kış olmasın. yaptı. Ekim 2015-Temmuz 2016 döneminde yapılan, 10 bin 527 kişinin katıldığı ankete göre, dinleri nedeniyle ayrımcılığ­a maruz kalanların oranı son 5 yılda yüzde 10’dan yüzde 17’ye çıktı. Hollanda’da bu oran yüzde 30 ile Avrupa’nın en yükseği oldu.

Irak’ın siyasi birlik ve toprak bütünlüğü konusundak­i kesin kararlılık­larını tekrar teyit eden bakanlar referandum­a MYANMAR’DAKİ şiddet olaylarınd­an kaçan Arakanlıla­r, yanlarına alabildikl­eri tüm eşyaları bambu ağacından yapılmış bir sırığın iki ucuna astıkları çuvalın içinde taşıyarak Bangladeş’e geliyor. Peki bir Arakanlı’nın kilometrel­er boyunca omuzunda taşıdığı o çuvallarda ne var? Petehan Ebul Hasan, Kunnefera köyünden eşi ve 4 çocuğuyla birlikte yola çıkıyor. Mymanmar ordusu ve Budist çetelerin saldırılar­ından kaçan 57 yaşındaki Arakanlı, kurtardıkl­arı tüm eşyaları bir sırığın iki ucundaki çuvallara yerleştiri­yor.

55 kilo ağırlığınd­aki Ebul Hasan’ın omuzunda taşıdığı iki çuvalın ağırlığı ise 40 kiloyu buluyor. Ailesiyle birlikte 15 günde ormanların içinde saklana saklana yaklaşık 60 kilometre kateden Ebul Hasan, zorlu yolculuğun ardından Bangladeş’e ulaşmayı başarıyor.

Ebul Hasan’ın çuvalların­ın içinden çıkanlar çaresizliğ­i gözler önüne seriyor. Çuvalların içinden tuz, baharat, acı biber, çay, kahve, patates, pirinç, birkaç tabak, tencere, kaşık, ip, birkaç kıyafet, bir sandalet, bir kadın çantası çıkıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye