Sabah

Bir “Baba”nın göz yaşları..

-

Madem ben dolandırıc­ılık yapmı şım, neden bunca zaman mahkemeye gitmemiş ler de, şimdi bir gazeteciye konuşmuşla­r?. O gazeteci neden beni arama gere ği duymadan bu iddiala rı, gerçek gibi haber yapmış?. Köşenizde ‘Meslek Kuralları ve Etiği’ konusunda adeta ders verdiğiniz için sizi aradım..”

Anladınız tabii.. Mustafa Uslu’ydu arayan.. Türkiye’yi bu yıl Oscar Ödülleri, “En İyi Yabancı Film” dalında temsil ede cek

Günaydın iki gün üst üste, Uslu hak kında, çok çirkin iddiaları “Ayla skandalı” başlığı ile haber yapmış ve ben de yapılan işin yanlışlığı­nı anlatmıştı­m.

Tek taraflı iddiaları, “Gerçekleşm­iş olay” gibi sunmak da meslek etiğine aykırıydı. Onları yazmıştım.

Ayla, yıllar sonra, Güney Kore’nin hazırladığ­ı bir belgeselle öğrendiğim­iz, gerçek olaya dayanan bir filmdi. Kore savaşların­da bir astsubayım­ız gece kar lar arasında donmak üzere olan bir küçük çocuk buluyor, onu alıp karar gâha getiriyor ve adeta evlat edinip, hayatını kurtarıyor du. Ne var ki, yurda gelirken, bürokrasi, o küçük kızı yanına almasını engellemiş­ti.

“Ayla” adını verdi ği o küçük kızla, Süleyman Astsubay, aradan onlarca yıl geçtikten sonra buluştular.

Kollar sıvandı. 90 yaşın üzerindeki Süleyman Astsubay bulundu. Onunla yasal anlaş malar yapıldı. Senaryo hazırlandı. Film çekildi. İzleyen uzman gurubu çok beğen di. Kültür Bakanlığı da “Ayla”yı, 2016 Oscarların­da ülkemizi temsil etmek üzere seçti.

Ayla, Oscar’da 85 yabancı ülke filmi ile yarışacakt­ı. Adaylar arasında, ger çek öyküye dayanan tek film oydu. Günümüzde, Kuzey Kore gene ortalı ğı karıştırma­ya başladığı, filmin geçti ği dönem yeniden gündeme geldiği için, Ayla daha Oscar havasına girilmeden rakiplerin­in bir adım önüne geçti. Ekip, oy verecek Akademi Üyelerinin yaşadı ğı Los Angeles’te PR çalışmalar­ına başla mak üzere çalışırken,

Mustafa Uslu “Hakkımda yapılan tüm ithamları teker teker çürüten belgeleri size yollayacağ­ım” dedi, telefonda..

On dakika sonra tüm dosya mailim deydi.

Uslu’yu itham eden Sebahat Dilbirliği, Süleyman Astsubay’ın kızıydı. 94 yaşın daki babasıyla arası açıktı. Son on yılda babasına şiddet uyguladığı iddiası ile karakolluk olmuş, bir defasında mahke me, kızın, babasının evine yaklaşması na yasak koymuştu.. Baba kız arasındaki anlaşmazlı­klar bu tek taraflı karalamala­rın sebebi olabilirdi.

Dosyada, Günaydın’da “Skandal” baş lığı ile çıkan tüm iddia ve ithamların bel geleriyle yanıtları vardı. Bugün bu köşenin tamamında o belgeleri ve Uslu’nun yanıt larını bulacaktın­ız.

Ama sabah gazetemi elime aldığım da Günaydın ekimizi gördüm. Bu defa Uslu’ya ulaşmışlar, onunla konuşmuşla­r, cevapların­ı ve sunduğu belgeleri almışlar, hemen hepsini de yayınlamış­lardı.

Özellikle magazin dünyamızda çamur atmalar pek bir moda, pek bir rağbette. Hele sosyal medya linççileri­nin yalan yan lış haberleri akıllara seza..

Böyle bir haberi işleme kararı verildi ğinde sanırım bundan böyle karşı tarafı da mutlak dinleyip, “Eksik” değil, “Tamam” haberlerle sizin karşınıza çıkacaklar­dır.

Eskiler “Bir musibet, bin nasihatten evladır” demişler, değil mi?.

 ??  ?? ULUd
ULUd

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye