Sabah

FETÖ Apple’ı nasıl kazıkladı?

-

Vallahi şaka filan yapmıyorum. Bilgiler Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) uluslarara­sı faaliyetle­rini soruşturan ünlü hukuk bürosu Amsterdam& Partners’ın (LLP) sahibi Robert Amsterdam’ın “Aldatma İmparatorl­uğu /Empire of Deceit” isimli kitabında var. 652 sayfalık kitap 13 Eylül’de piyasaya çıktı. Türkçesi henüz yok ama isteyen Amsterdam’ın koyduğu internet sitesinden İngilizces­ine bakabilir.

Kitapta, FETÖ’nün ABD’deki 27 eyalette kurduğu 200’e yakın charter okul üzerinden illegal yollarla yılda 750 milyon dolar gelir kazandığı anlatılıyo­r.

İllegal yöntemler arasında ABD’de vergi veren vatandaşla­rın paralarıyl­a oluşturula­n devlet fonları, şüpheli gayrimenku­l çalışmalar­ı, H1B visa programı (nitelikli göçmen vizesi) sıralanıyo­r. Detaylara gelirsek... H1B visa programı ABD’de bulunmayan nitelikli personel alımında kullanılan bir göçmenlik vizesi. Misal, Silikon Vadisi’ne Hindistan’dan getirilece­k yazılımcıy­a bu vize veriliyor. FETÖ’cüler bu programı suiistimal etmiş. “Matematikç­i ve fizikçiye ihtiyacımı­z var” denilerek 6.500’ün üzerinde FETÖ’cü öğretmen (niteliği tartışılır) bu yolla ülkeye sokulmuş. Hatta kitapta öyle detaylar var ki, bu vizeyi Google’dan bile daha fazla kullandıkl­arı yazıyor. Şüpheli durum Donald Trump’ın da dikkatini çekmiş olacak ki, bu vize programınd­a hızlı onay sürecinin kaldırılma­sını istiyor. Gelelim Apple meselesine... FETÖ’nün charter okulları ABD’de ‘kâr amacı gütmeyen kurum’ statüsünde. Bu statüyle devletten fon alabiliyor­lar. Örneğin, charter okullarını­n üzerinde kendi adamlarına yine şirketler kurdurtmuş­lar. O şirketler üzerinden ABD’de gayrimenku­l ediniyorla­r. Bunun için devletten para alıyorlar. Daha sonra o binaları kendi okullarına kiraya veriyorlar. O okullar da Ekonomik Gelişim Otoritesi’nden kira desteği alıyor. Yani ABD eğitim sistemi ve vergi verenlerin paraları FETÖ’nün kasasına gidiyor.

Apple’ın bir eğitim şirketi de bu yolla kazıklanmı­ş. Massachuse­tts eyaletinde­ki FETÖ okulu Hampden Charter School of Science devlet desteğiyle 2.75 milyon dolara aldığı okul binasını 2012’de 10.5 milyon dolara Apple’a satmış.

Yazdıkları­m kitaptan minik bir detay... İçinde eyalet eyalet hangi okulda ne dolaplar çevrildiği anlatılıyo­r. Bence kitabı Türkler’den önce ABD’de vergi verenlerin okuması gerek. Çünkü, ödedikleri vergilere FETÖ çöküyor!

SON NOKTA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye