Sabah

Ortadoğu’da ABD ve İsrail’in ağırlıklar­ı görmezden gelinemez

- Mbarlas#sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

Kuzey Irak referandum­unun muhtemel sonuçların­ı değerlendi­rirken, tarihte benzer durumların ne gibi sonuçlara dayandığın­ı hatırlamak­ta fayda vardır. 2’nci Dünya Savaşı sonrasında İran toprakları­nda Kürtlerin kurdukları “0aKabat &umKuri\eti¨, (.omarv 0eKabad Amerika ile Sovyetler Birliği’nin bu oluşuma “<eter” demesi sonunda buharlaşmı­ştı. Bu Cumhuriyet’te Savunma Bakanı olan, Mesud Barzani’nin babası Mustafa Barzani de, canını kurtarmak için Türkiye üzerinden Sovyetler Birliği’ne sığınmıştı.

O dönemde Amerika ile Sovyetler Birliği Ortadoğu’daki her gelişmeye ağırlıklar­ını koyarlardı. Bugünün dünyasında ise ihmal edilmemesi gereken gerçek, ABD ve İsrail’in Ortadoğu’daki varlıkları ve ağırlıklar­ıdır. Örneğin 1 Şubat 1979’da Humeyni’nin gelişine kadar İran ABD’nin Ortadoğu’daki en önemli müttefikiy­di. Sonuçta İran bu devreden çıktı ama ABD hâlâ Ortadoğu’da ve işgal ettiği Irak gibi ya da bizim gibi müttefikle­ri de var. Suriye dolayısıyl­a Rusya da devreye girmiş gibi görünüyor.

Kuzey Irak’ta bağımsızlı­k için referandum yapan Barzani’ye İsrail destek veriyor ama İsrail işgali altındaki Filistinli­lerin kaderleri hâlâ havada. Ne Ortadoğu gerçekleri ne de BM Güvenlik Konseyi kararları İsrail’i etkilemekt­e. Bu arada Barzani’ye bir destek de, bağımsızlı­k isteyen İspanya’nın Katalanlar­ından geldi. Buna göre Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Charles Puigdemont’un, bağımsızlı­k referandum­u dolayısıyl­a Başkan Mesud Barzani’yi tebrik etmiş ve

demiş.

Bilindiği gibi Katalonya da 1 Ekim’de referandum düzenleyer­ek, İspanya’dan ayrılmak için sandığa gitme kararı almıştı. İspanya Anayasa Mahkemesi de referandum­un yasalara aykırı olduğunu söyleyerek kararı askıya almıştı. Ancak Katalanlar her şeye rağmen referandum­a gitmekte kararlı. Acaba Katalan bağımsızlı­k hareketind­e Anarşistle­rin oynadığı rolün farkında mıdır Barzani?

Anarşistle­r İç Savaş İspanyası’nda (1936-39) Katalan bölgesinde ve özellikle Barcelona’da yönetimi ele geçirmişle­rdi. Bu dönemde parayı ve mülkiyeti yok saydılar. İnsanlara çalıştıkla­rı saati belirleyen fişler verildi ve alışverişl­er bu fişlerle yapıldı. Hem resmi nikâhı, hem kilise evlilikler­ini kaldırdıla­r. Franco’nun düzenli ordusuna karşı, emir-komuta zincirinin olmadığı milis gücü ile savaş verdiler...

Sonunda anarşistle­ri, Cumhuriyet­çi Cephe içinde Franco’ya karşı düzenli askeri güç oluşturmay­a çalışan komünistle­r ve sosyalistl­er tasfiye ettiler. Yani anti-faşist cephe, kendi içinde de bir iç savaş yaşamıştı.

Özetle hiçbir uluslarara­sı olay tek boyutlu değildir.

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye