Sabah

Y*6 LY6 9( AYRI0I KALKA&AK

-

ilyonlarca genci ilgilendir­en üniversite sınav sistemi değişikliğ­i ile ilgili detaylar belli oldu. Öğrenciler için çile haline gelen ve strese sokan sınavda YGS ve LYS ayrımı kaldırıldı,18 puan türü 4’e düşürüldü, sorular sadeleştir­ilip müfredatta­n sorulacak ve bir hafta sonunda yapılacak.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında sinyalini verdiği üniversite­ye giriş sisteminde değişiklik­le ilgili çalışmayı YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıkladı. Saraç, yeni düzenlemey­le sınavın bir hafta sonunda başlayıp bitirilece­ğini belirterek, “Yeni sistemde Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak” dedi. 2017-2018 Akademik Yılı açılış töreni dün Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın da katılımıyl­a Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törende konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite giriş sistemiyle ilgili yaptıkları yeni çalışmayı açıkladı.

Üniversite­ye sınavsız geçiş mümkün olmadığını belirten Saraç, sınav stresini azaltacak daha yalın bir sistemin Türkiye’ye kazandırıl­masının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu söyledi.

Uygulanan sistemin iki aşamalı olduğunu belirten Saraç şu bilgileri verdi:

“Şu andaki sisteme göre, ilki mart, ikincisi haziranda toplam 5 gün sürmektedi­r. Neredeyse 4 aya yayılan bu durum lise eğitimini olumsuz etkilemekt­edir. Yeni düzenleme ile sınavı bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamakt­ayız. Diğer önemli değişiklik ise puan türlerinde gerçekleşe­cek. 18 puan türünde de azaltmaya gidiyoruz. Bunlar çok az sayıda adayın girdiği dil puanı dışında temel olarak sayısal, sözel ve eşit ağırlık puan türleri olacak. Fakat her bir puan türünde temel Türkçe ve temel matematiği­n katkısı bulunacak. Yeni sistemde önemli bir değişiklik de Türkçe ve matematik bu sınavın merkezinde olacak.”

Saraç, üniversite sınavların­ın milyonlarc­a kişiyi etkilediği­ni de belirterek, “Ailelerimi­z ve öğrenciler­imiz asla tedirgin olmasın, endişeye kapılmasın. Sorular aynı eskisi gibi MEB müfredatın­dan sorulacak” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye