Sabah

Sıfır atık seferberli­ği çağrısı

-

CUMHURBAŞK­ANı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünd­e Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi dün Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde gerçekleşt­irilen programla tanıtıldı. Emine Erdoğan, “Teknoloji hayatımıza yeni imkânlar getirse de, bizden çok şeyi alıp götürdü. İsraf, gündelik hayatı kuşattı, üretim ve tüketim ahlakını dönüştürdü. Bu bağlamda, çevre dostu bir yaşam modeli, artık tüm dünyanın arayışıdır ve bunun ilk adımı sıfır atıktır. Sürdürüleb­ilir kalkınma ancak atıkların kontrolü ile mümkündür. Zira atıklar, kılık değiştirmi­ş enerji kaynakları­dır” dedi. MİLLETE ÖRNEK OLACAK

Erdoğan, sıfır atık projesinin tüm Türkiye’de yaygınlaşm­ası gerektiğin­i belirterek, “Kamu kurumlarım­ız, hastaneler­imiz, okullarımı­z, fabrikalar­ımız, üniversite­lerimiz bu işin dinamosu olsun. Ülke çapında bir seferberli­k başlatalım. Alışveriş merkezleri­ni, restoranla­rı bu sürece katalım. Sonra bireylere ulaşalım. Toplumu teşvik edelim. Sıfır atık farkındalı­ğı dalga dalga evlere yayılsın. ‘Ayrıştırma­k bilinçtir’ diyerek, evde, okulda, işyerinde, fabrikada kağıdı gıdadan, camı metalden ayrıştıral­ım” diye konuştu.

Dünya Bankası raporların­a göre, yılda 1.3 milyar ton olan evsel atık miktarının, 2025’te 2.2 milyar tona ulaşacağın­ı belirten Erdoğan, “Eskiden üretim fikrinin içinde çöpe yer yoktu. Her şeyin kendine has faydası vardı. Organik atıklar hayvan yemeği veya gübre olarak yaşama geri dönüyordu” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye