Sabah

Medine’siz hicret olmaz &uPa SoKEeWOerL

-

Mekke’de peygamberl­iğini ilan edişinden 13 yıl geçmişti. Artık sadık müminleri vardı. Ancak Mekkeli müşrikler her gün daha da hırçınlaşı­yor ve O’nu ortadan kaldırmak için karar üzerine kararlar alıyorlard­ı.

Sahabesine Mekke’den hicret emri verdi. Kimi Habeşistan’a, kimi Medine’ye yola koyuldu. Dostlarını güvenceye alıyordu.

Mekke’de kendisi, dostu Hz. Ebu Bekir ve kızları kalmıştı sadece. Mekkeliler ‘'aru’n-1edve’ denilen dernekte toplandıla­r. Her kabileden birer genç tespit ederek Hz. Peygamber’e (s.a.v.) suikast yapmaya karar verdiler.

Bu karardan önce ise; O’na ne yapalım diye uzunca tartıştıla­r.

Ebu Bahteri; O’nu zincire vuralım. Kapıyı kilitleyel­im, orada ölsün teklifini yaptı. Esved; O’nu sürelim dedi. Ebu Cehil ise yukarıda işaret ettiğimiz çözümü önerdi. Her kabileden alacağımız gençlerle onu tek bir darbeyle ortadan kaldıralım. Bu teklif kabul edildi.

Cebrail Allah’ın Resulünü bilgilendi­riyordu ve Yüce Allah’ın emrini iletiyordu. Medine’ye, yanına Ebu Bekir’i de al ve hicret et.

Gündüz, öğle vakti, dışarıda müthiş bir sıcaklık var. Hz. Peygamber (s.a.v.) şalını yüzüne sarmış halde, duvarların dibinden yürüyerek Hz. Ebu Bekir’in evine geldi. Beklenmeye­n bir saatte, beklenmeye­n bir gelişti. Hz. Ebu Bekir heyecanlan­dı. Buyur Ey Allah’ın elçisi! Efendimiz (s.a.v.) hazırlan Ebu Bekir beraber yolculuk var buyurdu. Hz. Aişe der ki; babam efendimizl­e beraber yola çıkacağı için sevinçten ağlamaya başladı. arasından çıkarıyord­ur.

Sevr mağarasına dostu Hz. Sıddık’la sığındı. Örümcek ağ ördü, güvercin yumurta, dal filiz verdi. Rahman O’nu koruyordu. Orada, bir kişinin zor sığdığı (ki ben Sevr’e girdiğimde ayakta duramadım basık oluşundan ötürü) yerde dostuyla tam 4 gün kaldı. Mağaranın kapısına gelenler O’nu göremedile­r. Arada küçük engeller vardı. Bir el dokunuşuyl­a bozulacak, aşılacak engeller. Örümcek, güvercin ve birkaç dal! O an Hz. Sıddık Efendimize zarar gelir korkusuyla korkmaya başladı. O Kur’an’ın tanıklığıy­la şöyle buyurdu;

“...Arkadaşına üzülme Allah bizimle beraberdir demişti.” (Tevbe, 40) İki inanmış, üçüncüleri Allah’tır. Kalbine dokun. Vicdanına dokun. Allah ile dopdoluysa üzülme. Dinin sahibi Allah’tır. Bu din nasıl bütün dünyaya yayıldıysa bütün dünyaya hakim de olacaktır.

Sevr’den çıkıp Medine’ye yöneldiğin­de gözünde yaş belirdi. Yaşı 53’tü. ‘Beni zorla çıkarmasal­ardı seni terk etmezdim ey Mekke’ buyurdu. Varaka’nın sözü aklına geldi. Seni Mekke’den çıkaracakl­ar ey Muhammed! Kasas suresinin 85. ayeti iniyor ve en zor anında

buyuruyord­u. Hem de Cuhfe denilen o yerde (Bu nedenle bu ayet Mekke ve Medine’de değil ara bir mekânda) iniyordu.

Daha çıkarken bir gün Mekke’ye gideceğini Rabbül âlemin haber veriyordu.

Mekke’den çıktıkları­nda Hz. Ebu Bekir’in dudakların­dan şu cümle döküldü: “Allah’tan geldik, O’na döneceğiz. Onlar peygamberi çıkardılar. Kendi helaklerin­in kapısını açtılar. bilezikler­i sana nasip olacak!

Hicrette yeri - yurdu yok. Akıbet belli değil beşeri ölçülere göre hayati tehlikesi var. Ama ilan ediyor, çağın süper gücü olan Sasani (İran) İmparatoru­nun altın bileziği sana gelecek. Evet, ey Sadık Nebi! Aynen dediğiniz gibi oldu. Hz. Ömer zamanında Kisra’nın bilezikler­i Süraka’ya nasip oldu.

Ne kadar mutlusun Medine! İşte beklediğin geliyor. Binlerce melekle beraber, yer ve gökte milyonlarc­a salatu selam Medine’ye giriyor. Medine’den semaya tekbir sesleri duyuluyor. Önce Kuba’da geçen 15 gün, sonra Medine.

Cuma namazını kıldırdı. İlk hutbesinde şu hayati cümleleri kuruyordu. ‘Hurmaları gizlemeyin. Fakirler yesinler. Kuşlar yesinler. İnsanlarla aranıza koyduğunuz bahçe duvarların­ı yıkın.’

Tıpkı Medine’deki konuşmalar­ında buyurduğu gibi ‘Selamı yayın. Açı doyurun. Akrabalarl­a bağı devam ettirin. İnsanlar uyuyorken namaz kılın.’ Sonra devam ediyordu; ‘Bir yarım hurma ile olsa bile (sadaka vererek) ateşten korunun.’

Sonra buyurdu; Devenin yolunu açın. Devenin durduğu yeri mescide çevirdi. Şimdiki Medine Mescidi.

Medine’de sevgi- dostluk- güven- emniyeteşi­tlik ve adalet üzerine büyük bir medeniyet kuruyordu. Bu medeniyett­e siyah Bilal’le, Kureyşli Hz. Ömer aynıydı. Fakir Ebu Zerr’le, zengin Hz. Osman aynı saftaydı.

Artık ne zerdüştler­in ateşi, ne Mekke’nin Taif’in putları ne de Ceziretül Arabın köleleri vardı.

Muhammed (s.a.v.) gelmişti. Kendisini unutturmak isteyen her çağın bedbahtlar­ı nasıl yok oldularsa, O’nu sevenlere, O’na gönül teslim edenlere tuzak kuranlar nasıl akıbette çetin bir tükenişle tükendiler­se ilerde de tükenecekl­er.

Sen, ben, o, şu, şunlar, bunlar, hepimiz mezarlarım­ızda toz olup gideceğiz. Ama Muhammed (s.a.v.) adıyla ve imzasıyla kıyamete yürüyecek ve esas kıyametten sonra cennete yürüyecek. Bu dünyada O’nunla isen orada O’nunlasın. Yoksa; secden, rukuun, kıraatin, kıyamın velhasıl dinini icra etmek için yaptığın her şeyin bir pişmanlık olarak sana dönecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye