Sabah

Tek suçlu var o da sonunda ‘t’ olmayan Serbes mi?

- SMS: MA

Kamuoyu, iki kişiyi öldürdüğü kazanın ardından suçu başkasına yıkan Emrah Serbes’in “kontroll YiFdan senar\osu”nu tartışmaya devam ediyor.

Ancak Serbes’in yaptığı şeyin savunacak bir tarafı olmadığını herkes kabul etmiş durumda. Olayın ardından Serbes’i korumak için ismini haberlerde­n çıkartan Hürriyet’in, yazarları bile...

Fakat bu olayda tek yanlış Serbes’in yaptıkları­nda değil.

Çünkü insanlar iyi ya da kötü olabilirle­r. Bir suç işledikler­inde kendilerin­i korumak için türlü çeşitli yalanlara, dalaverele­re başvurabil­irler.

İşte hukuk, devlet de bunun için vardır.

Bireye, topluma zarar verecek hileler yaptırmama­k için.

Bu mekanizma bireylerin bencilliği­ni, her koşulda kendini kollama motivasyon­unu toplum lehine dengeler.

Dolayısıyl­a bu tarz skandallar­a yapısal çözümler arıyorsak yalnızca “suçlunun ne

konuşmak yetmez.

Yargının ve güvenlik güçlerinin refleksler­ine de odaklanmak şarttır.

Çünkü derdimiz Serbes’i dövmek değil, yeni acıların yaşanmasın­ı, 16 yaşında fidanların mezara girmesini engellemek.

O halde kazadan 4 gün sonra soruşturma­yı derinleşti­rmeye karar verdiği için övülen yargıya hiç sorulmayan sorularımı­za başlayalım.

1- Ölümlü büyük bir trafik kazası olduğunda araçta bulunan herkes hukuka göre olağan şüphelidir. O halde kazadan sonra yan koltuğa geçtiğini söyleyen Serbes’e olay anında neden alkol testi yapmadınız? 2- Kaza sabah 5 sularında gerçekleşi­yor. Araba spor bir hız arabası ve içinde iki genç var. Yani “alkol” güvenlik güçlerinin ilk şüphelenec­eği şey olmalı. Olayın ardından, araçta içki içilip içilmediği­ne dair gerekli kontroller­i, testleri neden yapmadınız? 3- Çekici sürücüsü gibi görgü tanıkların­ın ifadesini niçin istemedini­z? 4- Kaza yapan aracın ruhsatında Serbes’in adının yazılı olması dikkatiniz­i çekmedi mi? Hangi kanaatle olay sonrası kendisini salıverdin­iz? 5- Mobese kayıtların­ı nasıl bir rahatlıkla istemedini­z?

Ne yazık ki yargı ve güvenlik güçleri bu ve sayamadığı­mız diğer görevlerin­in hiçbirini yerine getirmedil­er.

Kazanın hemen sonrası, sadece bir şüphelinin itirafıyla olayı iki saatte “Sratik Eir ç|]me” kavuşturdu­lar. Sonuçta da gerçek suçluyu salıp suçsuzu cezaevine gönderdile­r. Hatta daha ağırını söyleyeceğ­im,

oldular. Ta ki olayın üzerinden 4-5 gün geçti, mağdur ailenin girişimler­iyle akılları başlarına geldi.

Kaza anı adaletin sağlanması için talep edecekleri şeyleri şimdi istiyorlar, sanki bulamayaca­klarını bilmiyormu­ş gibi... Evet, şimdi ne olacak? Serbes, yargının koruyamadı­ğı haklarımız­ın üstüne basarak belki hak ettiğinden daha az ceza yiyecek. Yani az ya da çok, belli bir oranda bu işin bedelini ödeyecek.

Peki ya yargı?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye