Sabah

Atlantik İttifakı’nda çatlaklar büyüyor

- Kerem ALKİN kerem.alkin@sabah.com.tr

1

9. ekonomi-politiği,Yüzyıl’ın ortalarınd­an petrolle bu başlayıp,yana dünya enerjisiyl­e günümüzde süregelen nükleer, acımasız yenilenebi­lir,ve kanlı füzyon bir savaşının rekabetin, da savaşın tetikleyic­i içinde. unsurların­dan+er iki dünya biri savaşı, konumunda ABD’nin olan kapitalist enerji 1941’de sistemin üstlenmesi liderliğin­i ve 1950’den itibaren sömürgecil­ik hareketini­n çözülmeye başlaması ile birlikte, büyük ölçüde durulmuştu. IMF, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve NATO’nun devreye girmesiyle, ABD Kuzey-Kuzey İttifakı’nın da patronu oldu. 2000’lı yılların başından itibaren yükselişe geçen Güney-Güney İttifakı ise, 2008 küresel finans krizi sonrasında, dünya ekonomi politiğind­eki ağırlığını hızla artırmaya başladı ve 60 yıllık Kuzey-Kuzey İttifakı’nda çatlama ve çözülme belirtiler­i gözlemleme­ye başladık. Bugün, ABD ile İngiltere ve AB arasında ticaret ve enerji savaşların­ın hızlanması­yla, çatlaklar derinleşiy­or gözüküyor.

Baltık Denizi doğalgaz hattı anlaşması ile ülkesi Almanya üzerinden Rusya’nın Avrupa enerji pazarındak­i etkinliğin­e katkı sağlamış olan eski başbakanla­rından Schröder, siyasi kariyeri sonrası Gazprom Avrupa’nın yönetim kurulu başkanı olmuştu. Schröder, geçtiğimiz hafta da Rusya’nın en büyük petrol üretici firması Rosneft’in Denetleme Kuruluna seçildi. Rusya’nın Doğu Ukrayna’daki askeri harekâtı nedeniyle, ABD ve AB’nin aldığı kararlar doğrultusu­nda, Rosneft, 2014 sonbaharın­dan bu yana AB’nin yaptırım listesinde. Schröder ise, bu görevlerle Avrupa ve Almanya’nın enerji ihtiyacını güvence altına almaya katkı sağlamayı hedeflediğ­ini belirtiyor.

44 yıl sonra, enerjideki ihracat yasağını kaldıran ABD ile Rusya arasındaki enerji rekabeti, Ortadoğu’dan Körfez’e, Orta Asya steplerind­en Alpler’e kadar uzanmış durumda. Irak ve Suriye de kanlı enerji kapışmasın­dan ne yazık ki nasiplerin­i almış durumda. ABD ile menfaatler­i giderek ayrışmakta olan İngiltere ise hayli sessiz.

Şimdi, ABD ile AB arasındaki ticaret savaşı tırmanırke­n, Boeing ve Kanadalı Bombardier arasındaki gerilim, İngiltere’ye

de sıçramış durumda. Boeing’in şikâyetiyl­e ABD yönetimini­n Bombardier jetlerine uygulama kararı aldığı yüzde 220’lik gümrük vergisi, Kuzey İrlanda’daki fabrikayı zora sokunca, İngiltere Savunma Bakanı da Boeing’in bu tavrına, savunma ihalelerin­de sıkıntı yaşabilece­ği uyarısıyla cevap verdi. Kuzey-Kuzey İttifakı’nda menfaat çatışması tırmanırke­n, Rusya, Çin ve İran’la olası stratejik işbirliği fırsatları­nı göz ardı etmeyelim.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye