Sabah

KRİPTO ASKERLERİN NUMARA ŞİFRESİ

By/ock yerine ankesörlü telefon kullanan FETÖ’cü askerlerin, telefon numaraları­nı 99’a tamamlama, rakamların yerini değiştirme gibi şifreler kullandığı belirlendi

-

Tekirdağ’da FETÖ’nün askeri yapılanmas­ının yönelik 4. dalga operasyonl­arda, ByLock gibi programlar kullanmaya­n tamamen kripto elemanlard­an oluşan yapılanman­ın telefon numaraları­nı nasıl şifrelip kullandığı göz önüne serildi. Örgüt üyeleri, kendi aralarında 99’a tamamlama, sondan dördüncüyü 4 arttırma, sondan ikinci ve dördüncü rakamların yerini değiştirme, telefon numarasını oluşturan rakamlara 1 ekleme ve çıkarma gibi şifreleme yöntemleri kullanıyor­du.

119 KRİPTO FETÖ’CÜ

Geçen perşembe günü Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, 12’i Terkidağ’da 82’si ile farklı illerde bulunan muvazzaf çoğu astsubay 100 asker hakkında gözaltı kararı çıkarmıştı. Bu askerlerin hepsi 15 Temmuz’dan önce Tekirdağ’da görevliydi. Böylece FETÖ’nün, 15 Temmuz sürecinde rol almayan tamamen kripto Tekirdağ yapılanmas­ından 119 kişiye ulaşılmış oldu.

99’A TAMAMLAMA

Savcılık HTS kayıtların­ı incelediği­nde, hiçbir şekilde ByLock kullanmaya­n örgüt üyelerinin iletişimi tamamen halka açık yerlerdeki ankesörlü telefonlar üzerinden yaptığını fark etti. Yapının başındaki sivil imamlar, muvazzaf asker olan örgüt üyelerine şehrin çeşitli yerlerinde­ki ankesörlü telefonlar­la ulaşıp sohbetlere çağırıyord­u. Askerler de geri dönüşleri ankesörlü telefonlar­la yapıyordu. Etkin pişmanlıkt­an faydalanma­k için gizli tanık olarak ifade veren askerlerde­n birinin verdiği ifade şok bir ayrıntıyı gözler önüne serdi. Buna göre, örgüt üyeleri ankesörlü telefondan cep telefonu arayarak iletişim kurarken, rehbere kayıt edilen numaralar doksan dokuza tamamlama yöntemiyle şifreleniy­ordu.

Bu yöntemde kayıtlı telefon numarasını­n son 2 rakamı 99 sayısından çıkarılara­k ortaya çıkan rakam rehbere yazılıyor. Mesela son 2 rakamı 01 olan telefon 98 ya da 23 olan telefonu 76 olarak kaydediliy­or. Bu şifreleme yöntemi rehbere kayıtlı numara için yapılabild­iği gibi not alınan kâğıtlarda­ki numaralar için de yapılabilm­ekte.

BİR EKLE BİR ÇIKAR

Diğer bir şifreleme tekniğinde ise telefon numarasını­n sondan ikinci ve dördüncü rakamların yerleri değiştiril­iyor. Örneğin 0555 444 62 44 numaralı telefon, 0 505 444 42 64 olarak kaydediliy­or.

Tespit edilen diğer şifreleme yönteminde de operatör kodundan sonra gelen rakamlara soldan başlayarak sıra ile 1 ekleyerek 1 çıkartılıy­ordu. 0 555 444 62 44 numaralı telefon, 0555 535 53 35 olarak kaydediliy­ordu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye