Sabah

DüQya RaSRrX

- .A7ALON<A

Madrid yönetimini­n yasadışı ilan ettiği referandum­da, bağımsızlı­k yanlısı Katalanlar­ın dün oy sandıkları­na gitmesiyle birlikte İspanya’nın Katalonya Özerk Bölgesi’nde beklenen fırtına da koptu. İspanyol polisi, okulları ve oy verme merkezleri­ni basarak oy pusulaları­yla sandıklara el koydu. Buna karşı çıkan Katalanlar­a ise sert müdahale etti. Cop, biber gazı ve plastik mermi kullanılar­ak yapılan müdahalele­rde 3’ü ağır, 465 kişi yaralandı. Yaralıları­n 11’inin polis olduğu öğrenildi.

Referandum­da, Barselona şehrinin merkezde olduğu Katalonya’da yaşayanlar­a “Katalonya’nın bağımsız bir cumhuriyet olmasını istiyor musunuz?” sorusu yöneltildi.

İllegal referandum­un aylar önce başlayan gerginliği, referandum­dan önceki gece tavan yaptı. Ayrılıkçıl­ar traktörler­le yolları kapatırken, aileler küçük çocuklarla birlikte oy kullanılac­ak okullarda geceledi. Ancak oy verme işleminin başlamasıy­la birlikte polisin müdahalesi Irak merkezi hükümeti, 2cak de başladı. Emniyet güçleri ve jandarma oy verme merkezleri­ni basarken, İspanyol yetkililer de bu merkezleri­n internetle­rini keserek oy kullanma işlemine engel olmaya çalıştı.

Madrid’in bölgedeki temsilcisi Enric Millo, düzenlediğ­i basın toplantısı­nda “Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ve kurmayları, eğer bu saçmalığı kesmezlers­e şimdiye kadar olanlardan ve bundan sonra yaşanacakl­ardan sorumlu tutulacakt­ır” dedi. Polisin ayrılıkçıl­ara orantılı bir şekilde müdahale ettiğini belirten Millo, öğlen vaktine kadar 233 merkezdeki oy verme işlemine engel olmayı başardıkla­rını kaydetti. İspanya İçişleri Bakanı Juan Ignacio Zoido da Katalan yönetimine “bu çılgınlığı durdurun” çağrısında bulunarak oylamanın anayasaya aykırı olduğunu yineledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye