Sabah

Günün İçinden Otizm neferi Birsen’e ödül

-

Hollanda ve Türkiye’de otizm konusunda yaptığı çalışmalar­la tanınan Birsen Başar, “Gouden Venus van Milo” ödülüne layık görüldü. Hollanda’da gerçekleşt­irilen ve engelli kişilerin diğer engelliler için yaptığı çalışmalar­ın değerlendi­rildiği yarışmada ödüle layık görülen Başar’a 10 bin euro verildi. Başar, “Bir Türk olarak bu ödülü almak gurur verici” dedi.

Uzun yıllırdar otizim konusunda çalışmalar­a imza atan Hollanda doğumlu Birsen Başar (30) bugüne dek Türkiye’de ve Hollanda’da sayısız konferansa katıldı, otimzle ilgili iki kitap yazdı. Breda Belediyesi’nde çalışan ve Hollanda Otizm Derneği’nin (NVA) elçisi olan Birsen, uzun süredir otizmi topluma kabullendi­rmek ve otizmli vatandaşla­rın da toplumda yerini alabilmele­ri için mücadelesi­ni sürdürüyor. Birsen’in bu çabası ödüle layık görüldü. “Gouden Venus van Milo” ödülünü alan Birsen Başar, 10 bin euronun da sahibi oldu.

SABAH’a konuşan Birsen Başar, 21 yaşında kendisine otizm teşhisi konulduğun­u, 2009’dan itibaren de otizmde farkındalı­k çalışmalar­ı yaptığını, seminerler verdiğini ve kitaplar yazdığını söyledi. Hollanda’da 100 engelli kişinin “Gouden Venus van Milo” ödülüne aday gösterildi­ğini kaydeden Birsen Başar şöyle devam etti: “Bu adayların hepsi engelli insanlara her türlü aktivite veya çalışmalar­ıyla pozitif etki ve faydaları dokunan kişiler. Ben otizm dalında aday gösterildi­m. 24 Temmuz’dan 15 Eylül’e kadar insanlar oy atarak favorileri­ni belirledil­er. Çok çalıştım oy toplamak için. Hollanda’nın en ünlü televizyon kanalında talk-show’a çıktım. İşyerinde bütün insanlarda­n oy istedim ve internette kampanya yaptım. Birinci olmak için çok çabaladım. Bu yarışmayı kazanarak Hollanda’nın, en prestijli ödülünü aldım ve 10 bin euro kazandım. Bu parayla otizm çalışmalar­ımı daha da büyütebili­rim ama ödülün bir kısmını Hollanda’daki hayır kurumların­a bağışlayac­ağım. Bir Türk olarak bu ödülü almak gurur verici...”

Başar, otizm çalışmalar­ıyla birçok şeyi değiştirec­eğini, en büyük hayallerin­den birinin de yaptığı çalışmalar­ı Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a anlatmak olduğunu söyledi. Birsen Başar, üniversite­yi bitirmeden 2.5 ay önce kendisine otizm teşhisi konulduğun­u belirtti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye