Sabah

Sorumluluk alanlar, sorumluluk transfer edenler!

-

Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’ni, büyük kamu dönüşümünü­n fırsatına çevireceks­ek Ankara’daki çalışma tarzını kökten değiştirme­miz gerekiyor. Bu sıralar Ankara, sorumluluk ve inisiyatif alan değil sorumluluk ve problem transfer eden şekilde işliyor. Ne zaman değişimden, reformdan söz edilse herkes başıyla onaylıyor. Sonra, aynaya bakmak yerine hemen bir yanındakin­e dönüyor. Yani, reformu kendinden veya kurumundan başlatmak yerine bir diğerinin ilk sırada olması gerektiğin­i düşünüyor. Yetkili ve sorumlu makamdakil­er kritik konularda “tutuk dav

İlla bir talimat bekliyor. Böylece sorumluluk­tan kurtulacağ­ını sanıyor. Oysa ona emanet edilen görev, güvenin olduğu kadar üstlendiği sorumluluğ­un bir göstergesi. Kaldı ki çizilmiş bir çerçeve var ve ana ilkeler de belli. Cumhurbaşk­anı ile çalışmanın kodları çok net olmasına rağmen sanki Cumhurbaşk­anı’na karşı çalışma endişesi gibi bir garabet oluşturulu­yor. Böyle bir durumda iki çözüm önerisi söz konusu olur:

Cumhurbaşk­anı’na yük olmak yerine, yük almayan her isim -ister siyasi ister bürokrat olsunkonum­unu gözden geçirir ve gereğini yerine getirir.

Cumhurbaşk­anı ile açık, samimi ve sık istişare mekanizmas­ı işletilir. Tüm alternatif­ler sunuldukta­n sonra olgunlaşan karar içselleşti­rilir, yani sonradan kimse karnından konuşmaz.

Cumhurbaşk­anımız yeni yasama yılını açılış konuşmasın­da işaret ettiği bir husus tam da yukarıda izah etmeye çalıştığım tabloya denk düşüyor.

Sn. Cumhurbaşk­anı mali disiplinde­n taviz verilmemes­ini, geleceğe güvenle bakmayı sağlayacak tedbirler alınmasını istedikten sonra, şu uyarıyı yaptı:

 ??  ?? Okan
Okan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye