Sabah

Finansın kalbine ihracat yolculuğu

TurTuality M$DDELE5

-

lecek. ülke kriteri aranmayaca­k. lecek.

Türkiye’deki şirketleri­n yurtdışınd­a markalaşma­sını hedefleyen Turquality programınd­a KOBİ’lere yönelik fırsatlar arttı. Genellikle büyük ölçekli şirketlere verilen desteklerd­en artık KOBİ’ler de rahatlıkla yararlanab­iliyor. Markasını yurtdışına açmak isteyen şirketler için bu konuda altyapı oluşturma amaçlı 5 yıllık danışmanlı­k desteği söz konusu. 5 yıldan sonra da ihracat yaptığı hedef pazarlara yönelik danışmanlı­k destekleri devam ediyor. Bu konuda yıllık verilen destekleri­n miktarı ise 2 milyon TL’yi buluyor. Turquality araştırmal­arıyla öne çıkan Yıldız Teknik Üniversite­si Öğretim Görevlisi ve Progroup Yönetim Kurulu Başkanı Salim 1980’Lİ yıllarda küçük işletmeler hâlinde faaliyet gösteren endüstriye­l mutfak, çamaşırhan­e, servis ve ikram ekipmanlar­ı sektörü, son yıllarda Türkiye ekonomisin­in en önemli yapı taşlarında­n biri olurken, Almanya ve İtalya’nın ardından Avrupa’nın en büyük üçüncü üreticisi olmayı da başardı. Sektörün pazar büyüklüğü yaklaşık Çam, şirketleri­n çoğunun bu desteklerd­en habersiz olduğuna vurgu yaptı. Çam, “Bazı KOBİ’ler bu desteklere ulaşmanın zor olduğunu düşünüyor” dedi.

Şu an 149 firmanın 159 markasının Turquality Destek Programı’ndan faydalandı­ğını kaydeden Salim Çam, “Turquality ilk çıkışı parekende sektörü ağırlıklıy­dı. Şimdi hemen hemen tüm sektörler kapsamda. KOBİ’ler de radara girdi. Marka olabilmek için vizyoner kültür gerekir. Bu kültür kodunu yayamazsak dünya çapında marka olmakta zorlanırız. Bu konuda motivasyon sahibi KOBİ’ler şçin çok sayıda destek ve teşvik bulunuyor” diye konuştu.

Destekle ilgili yeni tebliğin de yayınlandı­ğını dile getiren Çam, “Turquality Programı kapsamında kuruluşlar açıldıklar­ı her yeni pazar için aldıkları desteklerd­en 5 yıl süresince yararlanac­ak” dedi. 12 milyar TL ulaşırken, ülke ekonomisin­e kazandırdı­ğı pay yüzde 3.2’ye ulaştı. Endüstriye­l Mutfak, Çamaşırhan­e, Servis ve İkram Ekipmanlar­ı Sanayicile­ri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gürkaynak, sektörde Almanya ve İtalya’dan sonra Türkiye’nin geldiğini, ancak bu sıralamanı­n gelecekte değişebile­ceğini söyledi. 17 yıldır sermaye piyasaları­nda faaliyet gösteren Rasyonet, finans ve reel sektör şirketleri­ne yönelik katma değerli analiz platformla­rı geliştiriy­or. 2005’ten bu yana İTÜ ARI

Teknokent bünyesinde faaliyetle­rini sürdüren Rasyonet, küresel pazarlarda da adından söz ettirmeyi başardı. Çok sayıda yeni buluşa imza atan şirket, son olarak hayata geçirdiği finansal analiz platformu EquityRT ile önemli bir açılım yakaladı. Yüzde 100 yerli olarak geliştiril­en ürün, aralarında finans dünyasının kalbi olarak nitelenen İngiltere’de dahil olmak üzere 5 ayrı ülkeye ihraç edildi. Piyasa analizi yapan uygulama 100’den fazla borsada 100 binden fazla hisse senedini karşılaştı­rabiliyor ve yapay zekâ unsurları ile yatırım kararları almanızı kolaylaştı­rıyor. Rasyonet Yönetici Ortağı Vahide Unutmaz Barın, “Karar vericileri­n daha hızlı ve doğru karar vermesini amaçlıyoru­z. Böylece 100 binden fazla şirketin finansal tabloların­ı incelemek ve karşılaştı­rmak artık mümkün” dedi.

 ??  ?? $hmet *ürkaynak
$hmet *ürkaynak
 ??  ?? &$N 9ahide
&$N 9ahide
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye