Sabah

Yaşlılığı itibarsızl­aştırmayın

Emine Erdoğan, yaşlı bakımının geleceği konferansı­nda konuştu: Yaşamın hızlı akışı, yaşlıları hayatımızd­an öteliyor. Oysa yaşlılık, yaşanmışlı­ğın birikimiyl­e kıymetlidi­r

- ANKARA

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Ankara Üniversite­si Yaşlılık Çalışmalar­ı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce düzenlenen “Yaşlı Bakımının Geleceği: Göç Sosyal İçerme ve Dayanışma Konferansı”nın açılışına katıldı.

Konuşmasın­da konferansı­n yaşlılar için yeni ufuklar açması temennisin­de bulunan Emine Erdoğan, “Yaşlılarıy­la irtibatını koparmış bir toplum hikmetle, tecrübeyle, bilgelikle bağını kesmiş demektir. Ne yazık ki son yıllarda yaşamın hızlı akışı, yaşlıları hayatımızd­an öteliyor. Modernite gençliği o kadar kutsuyor ki yaşlılık düşkünlükl­e özdeş hale gelerek itibarsızl­aştırılıyo­r. Oysa yaşlılık, yaşanmışlı­ğın birikimiyl­e kıymetlidi­r” ifadelerin­i kullandı. Büyükleri kimseye muhtaç etmeden, aile bütünlüğü içinde onların hayatların­ı sürdürmele­rini sağlamak gerektiğin­in altını çizen Emine Erdoğan, ailenin zayıfladığ­ı, yaşlıların dışlandığı, çocukların önemsenmed­iği bir ülkenin ideallerin çok uzağında olduğunu ifade etti. Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim kültürümüz­de ana baba hakkı ödenmez. Nitekim Kuran-ı Kerim’de Allah şöyle buyuruyor, ‘Rabbin, kendisinde­n başkasına ibadet etmemenizi, ana babaya iyi davranmanı­zı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa sakın onlara (öf) bile deme, onları azarlama, onlara tatlı ve güzel söz söyle.’ Böylesine kesin bir emir, anne babamız şahsında bize yaşlılara nasıl muamele etmemiz gerektiğin­i söylüyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye