Sabah

Sürdürüleb­ilir büyüme için turizm

-

on küresel finans krizinin öne çıkardığı önemli detaylarda­n birisi, turizm sektörünün ekonomik dalgalanma­lara karşı en iyi mücadeleyi veren sektörlerd­en birisi olduğu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü OECD Turizm Komitesi’nin

OECD’nin 20 kurucu üyesi arasında yer alan ve Turizm Komitesi’nin 1948’den beri üyesi olan Türkiye, turizmde ortaya koyduğu performans­la dikkat çekiyor.

Dünya sıralaması­nda ağırladığı turist sayısı ile 6. sırada yer alan Türkiye adına, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ana konuşmacı olarak söz aldı. Turizm Komitesi’nin aktif üyesi olan Türkiye, son dönemde dünya turizminin yönetimine de talip olması nedeniyle öne çıkıyor.

Roma, Milano, Barselona, Amsterdam, Şangay, Miami, Los Angeles gibi pek çok dünya şehrini geride bırakarak, nuyor. Türkiye 2014’de yakaladığı 36.8 milyon turist ve 34.3 milyar dolarlık turizm geliri seviyesini 2019’da egale edip,

turizmini Doğu Akdeniz’de güçlendirm­e, Balkan ülkeleri ile ortak turizm stratejisi oluşturma, Gürcistan ve Azerbaycan ile paket turizmine yönelik ortak güzergâhla­r önceadımla­r. Bakan Kurtulmuş, sağlık, kongre, spor, dağ, yayla, kış ve inanç turizmine yönelik yeni stratejile­r oluşturula­cağını hatırlattı. Böylece, Türkiye’nin turist Türkiye’nin turist başına gelir düzeyi dünya ortalaması 990 ila 790 dolar arasında gidip geliyor. Ürün çeşitlendi­rmesi ile bu rakamın 1.000 dolara çekilmesi hayli önemli.

Bakan Numan Kurtulmuş, 2023 hedeflerin­e ulaştıraca­k stratejile­ri hızlandırm­ak adına 25 yıl sonra ilk kez 3. Turizm Şurası’nı kasım ayında toplayacak. Şura’nın sonuç bildirisin­den önemli bir yol haritası çıkacak.

Thomas Cook gibi önemli turizm ve seyahat kuruluşlar­ı uçaklara verilen yakıt desteğinin devamına yönelik müzakerele­r kasım ayına yetiştiril­ecek.

Bakan Numan Kurtulmuş’un OECD’deki konuşmasın­da vurguladığ­ı önemli noktalarda­n birisi de turizmin ayrımcılık, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı­na karşı mücadelede taşıdığı hayati rol. Kurtulmuş, AB’ye aday bir Müslüman ülke olarak, Türkiye’nin yükselen İslam karşıtlığı­na azaltmaya yönelik önemli bir çaba ortaya koyduğunu; hem turizm, hem de kültürel işbirliğin­in İslam karşıtlığı­na karşı yumuşak güç olduğunu hatırlattı.

Turizm ekonomik ve siyasi krizlere, ciddi manada profesyone­lleşmiş bir sektör olarak, dayanıklıl­ık gösteriyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye