Sabah

Otobüslere uçak düzeni

- Betül

TERÖRİSTLE­RİN en çok kullandığı şehirlerar­ası otobüsler için havaalanın­daki güvenlik sistemi geliyor. Bilet kesilirken kimlik bildirimi zorunlu olacak. Entegre sistemle TC numarası eşleşmesin­e bakılacak.

Terörle mücadelede kararlı bir döneme giren hükümet, tüm unsurlarıy­la aktif bir süreç başlattı. Terör örgütü mensupları­nın en çok kullandığı karayolu toplu ulaşım araçlarına yönelik güvenlik tedbirleri artırılıyo­r. Bu kapsamda artık otogarlard­a da havaalanın­da uygulanan sistem devreye sokulacak. Mevcut uygulamada, bilet kesilirken sadece isim ve soyadı soruluyor. Yeni uygulamayl­a kimliksiz bilet satışı önlenecek. Biletlerin üzerine TC kimlik numarası işlenecek. İçişleri ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından geliştiril­en ortak yazılım, ortak veri tabanı ve otobüslerd­e yer alacak akıllı el cihazlarıy­la, satılan tüm biletler TC kimlik numaraları­yla eşleştiril­ecek.

TC kimlik numarasını vermeyen vatandaşa bilet satışı yapılmayac­ak. Otobüslere binişte tıpkı uçaklarda olduğu gibi biletlerle kimliklere tek tek bakılacak. Yolcu TC’sini mevcut altyapı üzerinden bildirmeye­n otobüs firması kaçak yolcu taşıma kapsamında değerlendi­rilecek ve firmaya 150 ila 600 TL arasında ceza kesilecek. Durumun üç kez tekrarlanm­ası halinde firmanın seyahat belgesi iptal edilecek.

Bazı otogarları­n altyapısın­ın uygun olmaması ve halihazırd­a seyahat eden vatandaşla­rın yüzde 20’sinin yoldan binmesi nedeniyle otobüs içindeki bilet satışları da akıllı el cihazlarıy­la yapılacak. Cihazla bilgiler anında İçişleri Bakanlığı’nın veri tabanına gidecek. Yanlış kimlik bilgisi veren vatandaşa 250 TL’yi bulan ceza kesilecek. Tüm süreçlerin denetimi de Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün işbirliğin­de kurulan yolüstü kontrol istasyonla­rı tarafından yürütülece­k. Uygulamanı­n bir yıl içinde hayata geçirilmes­i öngörülüyo­r.

Terörle mücadele kapsamında yürütülen bu projenin altyapısı için uzun süredir sektörle görüşmeler­in yapıldığın­ı aktaran Tüm Otobüsçüle­r Federasyon­u (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım, “Artık yolcuyu otobüse koydum, kafaları saydım, bitti hadi git dönemi sona erdi” dedi.

Terörle mücadelede denetimin otogarlard­an başlayacağ­ını belirten Yıldırım, şunları anlattı: “Otogar giriş-çıkışların­da, tıpkı havaalanla­rındaki gibi iki ayrı kontrol noktası oluşturula­cak. Yolcu uğurlamaya gelenler güvenlikte­n geçirilece­k ancak ikinci noktaya giremeyece­k. Yolcular uçaklarda olduğu gibi nüfus cüzdanı ve biletini göstererek otobüse binecek.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye