Sabah

Almanya’nın ikilemi... Ankara’nın dostluk eli

-

Yarın, Almanya’nın Ankara Büyükelçil­iği’nde “milli Jn resepsiyon­u” var. Davete katılım profili iki ülke ilişkileri­nin geleceği bakımından önemli. Geçen yılki resepsiyon­a siyasi düzeyde katılım olmamıştı. Bu yılki sinyaller, davete mesaj yüklü icabet olacağını gösteriyor. Dışişleri Bakanı 0evlt yakın zamanda Alman SiJmar *abriel’le yaptığı son telefon konuşmalar­ı da dikkate alındığınd­a, Almanya’nın seçiminin ardından yeni bir dönemin kapısının aralanması muhtemel. Lakin bu, sanıldığı kadar kolay gerçekleşe­ceğe benzemiyor. Yani... “Almanya’da seçimler bitti. mevkidaşı denecek kadar pembeleşen bir tablo yok ortada.

olursa... Adeta Türkiye’deki 16 Nisan Referandum­u ile Almanya’daki 24 Eylül seçimleri birbirinin rövanşı gibi okunuyor. “1e alaka?” diye sorulduğun­u duyar gibi oluyorum. Konu şu...

Almanlar; medya, sivil toplum ve istihbarat imkânları ile Türkiye’deki referandum sürecine açık ve örtülü biçimde müdahil oldular. Haliyle bu durum Ankara’nın ciddi tepkisini çekti. Almanlara göre, Türkiye de bilhassa Cumhurbaşk­anı da Alman seçimlerin­e taraf oldu. Türkiye kökenli Alman seçmenlere çağrıda bulunarak, sandığın kimyasını etkiledi!

Bugün Alman devletinin yöneticile­ri 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en ciddi siyasi meydan okuma ile karşı karşıya kaldıkları­nı biliyorlar. Daha doğrusu, 24 Eylül seçiminin sonuçları bu gerçekle yüzleşmele­rine neden oldu. Seçim, merkez siyasetini­n erimesi, aşırı sağın beklenenin ötesinde büyümesi ile sonuçlandı. Koalisyon denklemind­eki zorluklar bir yana Almanya gerek AB gerekse Türkiye ilişkileri bağlamında şapkayı önüne alıp düşünmek zorunda.

Esasen Alman devlet aklının Türkiye’ye bakışında, üç hafta önce tamamlanan seçimi ve etkilerini de aşan bir planlama dikkati çekiyordu. Almanlar, Türk seçmeni ile Cumhurbaşk­anı Erdoğan arasında bir makas oluşturmay­a çalışıyord­u. AB ile müzakerele­rin askıya alınması önerisinde­n Gümrük Birliği’nin yenilenmes­i çalışmalar­ının durdurulma­sına, turizmle ilgili uyarılarda­n silah satışındak­i engellemel­ere kadar. Bu kararların nedeninin Erdoğan politikala­rı olduğunu gösterme(!) ve Türk halkını Erdoğan’la ilgili yeni değerlendi­rme yapmaya zorlama niyetindey­diler. Erdoğan karşıtlığı bazı Alman siyasetçil­erin gözünü öylesine perdelemiş­ti ki Erdoğan’ı cezalandır­ma takıntılar­ı, Türkiye’nin çoğunluğun­u cezalandır­maya dönüşmüştü.

Seçimden önce, 2019’a kadar Türkiye ile uğraşmayı, Erdoğan’ı hedef göstermeyi, yaptırımla­r uygulamayı ve AK Parti’nin gücünü kırmayı düşünen ve bunu bir takvime bağlayan Almanya varken seçimden sonra kendi eliyle büyüttüğü canavarla başa çıkmak zorunda kalan ve Türkiye’ye daha fazla ihtiyaç duyan bir Almanya var.

Bakalım, aklıselim mi galip gelecek, 2019’a kadar inatlaşma mı sürecek? Bu aşamada şu kadarını söylemekle yetineyim... Ankara, Almanya’yı iyi bilen siyasi ve sivil isimler üzerinden Berlin’e dostluk elini uzattı. Almanya için sıkılı yumruğunu açma ve uzatılan eli sıkma dönemi!

 ??  ?? Okan
Okan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye