Sabah

İlk raunt belediyele­rde yaşanacak

-

Nisan referandum­unun kabul edilmesind­en hemen sonra “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Binali Yıldırım, neden olmasın” başlıklı bir yazı yazdım. Tartışma bir anda büyüdü, başka yazılar yazıldı ve herkes aynı sorunun peşine düştü: Bu bir kulis miydi, öyleyse nerden gelmişti?

O günden beri soran ve “sorduran” herkese söylediğim gibi, kimseden bir şey duymuş değilim. Sadece ’daki Cumhurbaşk­anlığı seçimleri öncesi ilk raundun, aynı yıl yapılacak yerel yönetim seçimlerin­de yaşanacağı­na dair bir öngörüydü.

Ve Ak Parti referandum­da, İstanbul ve Ankara gibi iki kalesinde başarısız olmuştu. Operasyon, taze kan nakli kaçınılmaz­dı.

Yıldırım gibi icracı bir isim de siyasetten bıkan ve dev sorunların­a pratik çözümler bekleyen

“Küçük Türkiye’ye” ilaç gibi gelirdi.

Binali Yıldırım’ın o tarihte hâlâ Başbakan olacağını söyleyenle­re ise tek bir şey söyledim: “Ak Parti ilk seçimlere girdiğinde de kurucusu siyasi yasaklıydı... Siyaset, takvimi genelde şaşırtır.” Nitekim yerel yönetimler­le ilgili sözünü ettiğim tartışma da nihayet başladı. Cumhurbaşk­anı’nın, aralarında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de olduğu bazı yerel yöneticile­re yönelik siyasi tasarrufla­rının olacağı iddia ediliyor. Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama böyle bir gelişme hiç de şaşırtıcı olmaz. Zira kimse, Erdoğan gibi Belediyeci­likten gelip siyasetin en tepesine çıkan bir isim kadar “yereli” önemseyeme­z. Dolayısıyl­a Cumhurbaşk­anlığı seçimleri öncesi, metal yorgunluğu­nu gidermek için parti içinde bazı rotasyonla­ra şahit olacağımız kesin. Tabii bunlardan bazıları da yer değiştirme değil, oyun dışına çıkmayla sonuçlanac­ak. Çünkü kavga çok zorlu, hedef büyük. Ve her siyasi dostluk, yol arkadaşlığ­ı bu gerginliği taşıyamaz.

 ?? Melih ALTINOK ??
Melih ALTINOK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye