Sabah

Hileli iş yapan kaybedecek

-

ürekli müşterisin­i aldatıp hklk yasalar içinde kalmak mümkün mü? Pekâlâ mümkün. Zihnini, rekabet şartlarını etik dışına çekmeye yoranlar, yasaları evire çevire müşterisin­i kandırıp haksız kazanç sağlayabil­iyor.

Teknolojid­e ve iş yapma kültüründe yaşanan gelişmeler müşteriyi “varlık sebebi” ve işini “ibadet” sayan yaklaşımın sürdürüleb­ilir ve kazandıran bir tutum olduğunu gösteriyor. Neticede, “etik” olmak ahlaki duyarlılık­tan öte, ekonomik mantığı olan bir davranış...

Müşteriyi yasayla koruduğumu­z geçmiş yıllarda, kurnaz işadamları yasaların ardından dolaşıp, hukuken haklı çıkacak dümenler peşindeydi. Kaybettile­r...

Çünkü değişen rekabet koşulların­da seçenekler­i artan müşteri, bir başkasını tercih ederek, bu kanunen haklı fakat etik olarak dökülen firmaları sildi süpürdü.

5eklamları­yla “kafa karıştıran”, kampanyala­rıyla müşterisin­i “aldatan”, yalan söylemese dahi “doğruyu saklayıp” müşterisin­e tuzak kuran kurnazlar hâlâ var fakat hayatları giderek zorlaşacak gibi görünüyor.

2001 krizinde aslında biz bunu en maliyetli yoldan öğrenmişti­k. Demek ki arada hatırlatma­k gerekiyor. 16 yıl geçti ve yine benzer hileli iş yapma kültürü, bir şekilde yeşermeye başladı.

Müşteriyi “firmamızın parasını cebinde taşıyan insan” diye tanımlayan eski ve etik dışı zihin yapısındak­ilerin sapır sapır döküleceği bir dönem geliyor zira...

Bunu, zannedildi­ği gibi yeni tüketici yasaları filan yapmayacak. Bunu, seçenekler­ini her an denetleyeb­ilen ve her yerde tercih yapabilme gücüne erişmiş bilişim ürünleriyl­e güçlü kılınan bizler yapacağız.

Mağazaları­n yakın gelecekte “soyunma kabinine” döneceği ortamda, seçeneğimi­zin bilgisine ulaşınca, ürünü gidip deneyecek ama satın almayı, bize daha uygun seçeneği sunandan yapacağız.

Misal 2rdu’da yasaları kullanarak bizi aldatanlar vardı. Hız sınırı tabelaları­nı yerleştirm­e kurnazlığı­yla sürücülere pusu kuruyor, soyup soğana çeviriyorl­ardı. Ancak bu yasal aldatıcı kurnazlar kaybetti.

Yasaları eğip büküp, kendi çıkarı için kullanan yasal ama etik dışı firma modelleri de eninde sonunda her yerde kaybedecek. Neticede herkesin, her yerde, her şeyle, her şeye ulaşabildi­ği bu yeni iletişim ortamında, kandıranla­rın mumu, yatsıyı beklemiyor... Kandırmak yerine müşteriye değer katmaya kafayı yoranların zamanı geliyor çok şükür.

seref oguz#sabaK com tr SMS SEO yaz 122·ye g|nder (1 0 TL) MH 021 1

facebook com/serefoguz sabaK

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye