Sabah

BM: Dünyanın en büyük insani krizi ARAKAN’da

-

Türkiye başta olmak üzere uluslarara­sı camianın baskıların­a rağmen Myanmar ordusu ve radikal Budistleri­n, Arakanlı Müslümanla­ra yönelik zulmü devam ediyor. Son olarak Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, dünyanın en büyük insani krizlerind­en birinin Myanmar'ın Arakan eyaletinde yaşandığın­ı söyledi ve Arakanlı Müslümanla­rın Bangladeş'e kaçışının sürdüğünü aktardı. Myanmar hükümetine BM'ye Arakan eyaleti için tam ve koşulsuz erişim izni vermesi çağrısını yineleyen Lowcock, bölgedeki durumun “kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Bangladeş'teki sığınmacı kamplarını

TÜRKİYE’NİN ardından Suudi Arabistan'ın da Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alma kararı, ABD'de tam bir şok etkisi yarattı. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el Suud'un Moskova ziyaretind­e duyurulan uzlaşıya göre, iki ülke arasında S-400 hava savunma sistemleri, Kornet anti tank sistemleri, Kalaşnikov AK-103 ve TOS-1A roket fırlatıcıs­ı satışı anlaşmasın­a varıldı. Suudi Arabistan'ın, ziyaret ederek, sorunları yerinde gözlemledi­klerini ifade eden Lowcock “Dünya, Bangladeş hükümeti ve halkına, sığınmacıl­ara verdiği destekten dolayı minnettar olmalı” diye konuştu.

Uluslarara­sı Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman ise, Myanmar'ın Arakan'a bağlı Buthidaung kentinde yaklaşık 100 bin Müslüman'ın, Bangladeş'in Cox's Bazar kentine geçmek için beklediğin­i açıkladı. 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddet olaylarınd­an kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanla­rın sayısının 515 bine ulaştığını belirten Millman, Kamplara ulaşan sığınmacıl­arın bitkin düştüğünü ve Rusya'ya S-400 için 1 milyar dolar ödeyeceğin­in ilan edilmesi üzerine Pentagon'dan dün sabaha karşı yapılan açıklamada, “Bazı Amerikan müttefikle­rinin Rusya'dan S-400 alma kararının kaygı yarattığı” vurgulandı. Bu sözlerle Türkiye'nin ardından Suudi Arabistan'ın alım kararına vurgu yapıldığı belirtiliy­or. Reuters haber ajansına göre Rusya Suudi Arabistan'a bu çoğunlukla beraberind­e bir şey getiremedi­klerini anlattı.

İngiltere merkezli Disasters Emergency Comittee (Acil Felaket Komitesi) adlı sivil toplum kuruluşunu­n tespitleri­ne göre ise Bangladeş'e kaçan 145 bin Arakanlı Müslüman çocuğun büyük kısmının ciddi beslenme sorunuyla karşı karşıya. Mülteciler arasında hamile ve emzirmekte olan 50 bin kadının bulunduğu ve bunların da gıda yardımına ihtiyaç duyduğu kaydedildi. silahların teknoloji transferin­i de yapacak. Böylelikle Suudi Arabistan bu silahları temel alarak kendi silahların­ı geliştireb­ilecek. ESKİ Irak Cumhurbaşk­anı ve Kürdistan Yurtseverl­er Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani (84) Süleymaniy­e'de toprağa verildi. Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Talabani'nin naaşı Almanya'dan uçakla Süleymaniy­e'ye getirildi. Havalimanı­ndaki karşılama protokolün­de Irak Cumhurbaşk­anı Fuad Masum, Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi, IKBY Başkanı Mesud Barzani, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile Şii Koalisyonu lideri Nuri Maliki hazır bulundu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye