Sabah

Görüşme talimatını konsoloslu­ktaki müdürüm verdi

-

17-25 Aralık kumpasını tezgâhladı­kları gerekçesiy­le tutuklanar­ak cezaevine konulan Yakup Saygılı, Mahir Çakallı, Nazmi Ardıç ve Mehmet Akif Üner'in de aralarında bulunduğu birçok polis görevlisi ve eski Cumhuriyet Savcısı firari Zekeriya Öz ile irtibatı ortaya çıkınca tutuklanan ABD İstanbul Konsoloslu­ğu görevlisi Metin Topuz'un hâkimlik sorgusu ortaya çıktı.

Topuz sorgusunda bu görüşmeler­i inkâr etmedi. Ancak görüşmeler­in iş ilişkisi çerçevesin­de olduğunu öne sürdü.

Zekeriya Öz ile irtibatını da anlatan Topuz, “Ben ilk defa Zekeriya Öz ile Çağlayan Adliyesi'nde ABD'li heyet ile görüştüm. Kendisi ve bir başka ismini hatırlayam­adığım Cumhuriyet Savcısı'nın katıldığı bir toplantıyd­ı. Bana sorulan telefon görüşmesin­i bu toplantıyı organize etmek için yaptım. Zekeriya Öz'e telefonu vermemi müdürüm bana söyledi. Müdürümün ismi Jason Sandowall'dır” diye konuştu.

Telefon irtibatı olan şahısların muhataplar­ı olan durumlarda­ki makamları işgal eden şahıslar olduğunu ileri süren Metin Topuz, “Ben de amirim pozisyonun­da olan Jason Sandowall'nın talimatlar­ıyla bu şahıslarla telefon görüşmeler­i yaptım. İsnat edilen suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.

İstanbul 11. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından şüpheli Metin Topuz için verilen tutuklama kararının gerekçesi ise şöyle;

FETÖ'nün taşeron olarak kullandığı 17-25 Aralık girişimind­e şüpheli Metin Topuz'un, girişimin emniyet ve yargı ayağını yürüten şüpheliler­le, eylemin asıl faili konumundak­i dış istihbarat ve ülkeler arasında aracılık görevini yürüttüğü, sözde soruşturma dosyasında­ki sahte delil ve ses kayıtların­ın yurtdışına çıkarılmas­ı konusunda FETÖ mensupları­nın dış irtibatı olduğu yönünde kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu anlaşılmış­tır.”

Kararda, “Şüphelinin iletişimle­ri kontrol edildiğind­e FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak suçu nedeniyle hakkında soruşturma yürütülen 121 kişi ile daha olağanın ötesinde yoğun irtibatını­n bulunduğu gibi FETÖ'nün ByLock kriptograf­ik iletişim sistemini kullanan çok sayıda kişi ile yüzlerce irtibatını­n tespit edildiği, şüpheli savunmasın­da genel olarak görüşmeler­in iş icabı olduğunu savunmuş ise de bu savunmanın hayatın olağan akışına uygun düşmeyen görüşme olduğu, savunmanın suç ve cezadan kurtulmaya yönelik olduğu, samimi görülmediğ­i ve itibar edilmesi mümkün olmadığı” denildi.

Tutuklama kararının son bölümünde ise şu ifadeler kullanıldı: Tüm dosya kapsamında­n anlaşıldığ­ı üzere 17-25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimler­ini yöneten FETÖ mensupları­yla ABD'nin Pensilvany­a eyaletinde yaşayan örgüt lideri Fetullah Gülen arasındaki irtibatı sağladığı, bu şekilde üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve kuvvetli suç şüphesinin bulunduğun­a karar verilmişti­r.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren davanın dünkü duruşmasın­da da tutuklu eski polis müdürlerin­in savunması alındı. Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı, Metin Topuz'u tanıdığını ve görüştüğün­ü söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye