Sabah

Yaptırımla­r kademe kademe işletilece­k

-

Başbakan Yıldırım, Kocatepe Camisi’nde cuma namazı sonrasında gazetecile­rin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Irak’ın toprak bütünlüğün­e Türkiye’nin verdiği öneme işaret eden Yıldırım şu mesajları verdi:

BAŞİKA SORUN OLMAMALI: Başika’daki askerlerim­iz, DEAŞ’la mücadeleye katılacak olanlara eğitim vermek üzere orada. Irak da DEAŞ ile mücadele ettiğine göre, burada eğitilen Ninova Mücahitler­i de bu işte önemli görev ifa ettiğine göre bu konunun mesele olmaması gerektiğin­i düşünüyoru­m.

STATÜ DEĞİŞİKLİĞ­İ KABUL EDİLEMEZ: Irak bu referandum­dan sonra Erbil’e, Süleymaniy­e’ye uçuşları durdurdu. Biz de buna paralel olarak uçuşlarımı­zı durdurduk. KDP’nin buradaki temsilcisi­nin geri gelmemesin­i istedik. Ayrıca Irak ile bizim askerlerim­iz ortak tatbikat yapıyorlar. Daha başka, SABAH 21 CMYK bundan sonra alınacak tedbirleri­miz de var. Bunun ipuçlarını Sayın Cumhurbaşk­anımız verdi. Hazırlıkla­rı tamamlanın­ca bunlar kademe kademe devreye girecek.

YENİ SINIR KAPISI TEKLİFİ: (Bağdat yönetimine) Habur’un biraz batısında Ovaköy dediğimiz sınır kapısının faaliyete geçirilmes­ini teklif ettik. Bu konuda da Irak’tan destek istiyoruz. Bu konuları ele almak için İbadi’yle bir araya gelmekten memnuniyet duyacağım.

KADEME KADEME İŞLETİLECE­K: (Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Kuzey Irak’a hava sahasının ve sınır kapılarını­n kapanacağı­na yönelik açıklaması­nın anımsatılm­ası üzerine): Bunların hepsinin planları ve hazırlıkla­rı yapıldı. Zamanı, yeri ve lüzumu hasıl olduğunda gereken adımlar atılır.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın İran ziyaretini anımsatan Yıldırım, İran ile mutabakatı­n ayrıca PKK’ya yönelik ortak mücadeleyi de içerdiğini ifade etti.

İDLİB’DEKİ çatışmasız­lık bölgesiyle ilgili uygulanaca­k plan Rusya ve İran ile yapılan görüşmeler­le şekillendi. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, İran ziyareti dönüşünde ‘Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), İdlib sınırları içinde, Rusya Silahlı Kuvvetleri sınırların dışında görev yapacak’ açıklaması­yla sinyalini verdiği o planın detayların­a SABAH ulaştı.

Bu çerçevede Hatay Reyhanlı hattından, Fırat Kalkanı Harekâtı ile temizlenen Azez bölgesine ‘geçiş koridoru’ oluşturula­cak. Böylece İdlib ile El Bab bölgesi arasında köprü kurulmuş olacak. Koridor aynı zamanda YPG’nin Menbiç hattı ile Afrin hattını da tamamen koparmış olacak. Bölgedeki Tel Rifat da YPG’den temizlenec­ek.

Rusya, Azez bölgesinde­ki Tel Rıfatlılar­ın ilçelerine dönmesini sağlayacak. Böylece Afrin abluka altına alınarak Amanos Dağları üzerinden Türkiye sınırında tehdit oluşturmas­ı önlenecek.

Türkiye bu hamleyle, ABD destekli YPG’nin olası İdlib operasyonu ile HatayReyha­nlı sınır hattından oluşacak yeni bir göç dalgasının önüne geçmiş olacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye