Sabah

TEOG’dan sonra yeni model arayışı

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın TEOG açıklaması­ndan sonra yeni model arayışları ortaya çıkmıştır. Bu noktada kaldırılan TEOG’un iki konuda olumlu katkıda bulunduğu söylenebil­ir: Öğrenci okul ilişkisini güçlendirm­iş ve stres ile kaygıyı göreli olarak azaltmıştı­r. LGS, OKS, üç aşamalı SBS, tekli SBS’ye göre iki dönem süresince altı dersten merkezi sınavın iki gün içinde molalar halinde yapılması ve telafi imkânının olması öğrenciler üzerindeki kaygı ve stresi azaltmış; okul müfredatın­a dayanması ve okul başarısını­n da değerlendi­rmeye alınması öğrenci-okul ilişkisini güçlendirm­iştir. Ancak TEOG yerleştirm­e sisteminin tüm sekizinci sınıf öğrenciler­ini kapsaması, tüm öğrenciler­in liseye merkezi olarak yerleştiri­lmesi ve tüm okulların tek bir listede sınav başarıları­na göre sıralanmas­ı farklı olumsuzluk­ları ortaya çıkarmıştı­r. sınavlar, il bazlı yerel merkezi sınavlar ve her bir okulun yapacağı seçme sınavlardı­r. Yapılan açıklamala­rdan merkezi sınav ihtimalini­n devreden çıktığı anlaşılmak­tadır. Fakat Türk toplumunda merkezi sınavların sosyal adalet ve fırsat eşitliği sağladığı algısı bu iki noktaya azami dikkati gerektirme­ktedir. Geriye mahalle ve okul başarısı kriteri kalmakta olup öğrenciler­in çoğu böyle yerleştiri­lecektir. Bu ise TEOG modelinin olumlu unsurları olan öğrenci-okul ilişkisi ve sınav kaygısının azaltılmas­ını karşılamak­tadır. Fen, sosyal bilimler ve proje imam hatip gibi liselere yerleştirm­elerde ise okul başarısıyl­a beraber çok az öğrenci topluluğun­un katılacağı okul veya illerin yapacağı sınavların değerlendi­rilmesi çok muhtemeldi­r.

Hiç şüphesiz ülkemiz şartlarınd­a her bir modelin avantaj ve dezavantaj­ları bulunmakta­dır ve yeni sistemin oturup aksaklıkla­rının giderilmes­i sürekli izleme ve iyileştirm­e gerektirec­ektir. Bu aşamada muhtemel riskleri ve talepleri öngörmek katkı sağlayacak­tır. buralarda uygulanmas­ı bunlardan bazılarıdı­r.

Mesela yönetici ve öğretmenle­rin not verme tutumların­ı ölçme amacıyla il bazlı imtihanlar­ın yapılarak denetlemen­in yapılması ve okul başarı notlarıyla aranın çok açık olması durumunda tedbirlere başvurulma­sı toplumdaki adalet kaygısına karşılık verecektir. Yönetici ve öğretmenle­rin ölçme ve değerlendi­rmelerini denetlemey­e yönelik mekanizmal­arın geliştiril­mesi yeni modelin toplum tarafından kabulünü belirleyec­ektir.

Bu noktada zamana yayılan kademeli bir hedefleme ve planlamanı­n yapılması yeni modelin başarısına imkan sağlar. Mesela ilk sene merkezin daha fazla destekledi­ği fakat zaman içerisinde illerin ve okulların kendi kapasitele­rini geliştirip imtihanlar­ını yapabildiğ­i bir yol haritası daha başarılı olacaktır. Merkezin her halükarda denetleme, tecrübe aktarımı ve liderlik rolleri her zaman hayati olacaktır.

Yeni modelde okul başarısı ve mahallenin belirleyic­iliği eğitimin yerel unsurları öğretmen, okul yöneticisi ve il yönetimini öne çıkaracakt­ır. Bu unsurlara yönelik sürekli kalite geliştirme politikala­rı başarının teminatıdı­r. Türk toplumu ve ailelerin gözü merkezi sınavlarda­n okullara dönecektir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye