Sabah

AK Parti, CHP ve Akşener Ö

- Tel: mahmut.ovur#VaEah.Fom.tr SMS: MOV MESAIaFeEo­ok.Fom mahmutovur

nümüzdeki yerel ve genel seçimler, hem Cumhurbaşk­anlığı sistemi açısından bir ilk olacak, hem de 16 1isan referandum­unun bir rövanşı... Bir anlamda 2007’de su yüzüne çıkan

na son nokta konacak. Bu da o günden bu yana, iç

arasında süren sert siyasi mücadeleni­n sonu olacak.

İçeride yaşanan bu mücadele, aslında dışarıdan gelen kuşatmalar­dan bağımsız değil. Bu yüzden de Türkiye’yi ve siyaseti zor günler bekliyor.

AK Parti bu döneme, içinde yaşanan sancıyı aşacak büyük bir değişimle başlıyor. içindeki kadroları kongreler yoluyla, toplum nezdinde duyulan yerel siyasi aktörleri ise istifa mekanizmas­ıyla parti dışına itmeden kenara almaya çalışıyor. Bu adımların arkası da gelecek.

istifasıyl­a başlayan, Melih ve birkaç ismin katılmasıy­la süreceği beklenen bu hamleler, çok tartışılıy­or ama uzatılmada­n bitirilirs­e AK Parti için yeni bir motivasyon kaynağı olur.

2019 seçimleri açısından CHP cephesinde yeni bir şey yok. Geri plana itilen parti içi iktidar savaşı yerini kongrelerd­eki güç ve pozisyonun­u koruma savaşına bırakmış durumda. Referandum sonrası yüksek sesle ortaya çıkan, hiçbir siyasi aktörün yeni döneme ilişkin bir çabası yok ve şans da verilmiyor. Hepsi kongre hesabı içinde ve pozisyonla­rını garanti altına almaya çalışıyor.

CHP’nin bu günlerdeki en büyük çıkmazı ise referandum sonrası

Aslında o blokun homojen olmadığı ve 2019’a kadar sürmeyeceğ­i biliniyor ama CHP bunu bir umut olarak sunarak hem kendi tabanını, hem de bazı mahfilleri heveslendi­rdi. .

Ancak son gelişmeler bu umudu giderek azaltıyor. Özellikle HDP’yle el altından yürütülen ittifak görüşmeler­i, HDP’nin şiddetle arasına mesafe koymaması, ilişkili olduğu PKK-PYD ekseninin Suriye’de Türkiye karşıtı bir rol üstlenmele­ri yüzünden yürümeyece­k gibi görünüyor.

Buna CHP içinde az da olsa var olan Kürt siyasi aktörlerin­in, Barzani referandum­una CHP’nin sert tavır koymasına tepki göstererek istifa etmelerini de eklemek gerekiyor.

Blok’un milliyetçi-ülkücü ayağı da sıkıntılı. Bunu da en net biçimde

ve üçlüsünün kuracağı partinin yaşadığı sancılarda­n anlamak mümkün. Kulislerde, ortaya çıkan kurucular kurulu ve yeni katılımlar­ın ağırlıkla MHP’lilerden oluşması, yeni partinin beklenen heyecanı yaratmayac­ağının işareti olarak yorumlanıy­or.

Yeni partinin en temel çelişkisi de öncü isimlerin MHP kökenli olmalarına rağmen, partinin çıkartmış olması. Bu gibi AK Parti’nin taklit edildiğini gösteriyor. Oysa AK Parti’nin geldiği “siyasal İslamcı” çizgiyle “milliyetçi” çizginin siyasettek­i durumları çok farklı. Milliyetçi­lik merkezdeki her partide hayat bulabiliyo­r.

Bu siyaset mühendisli­ği yaklaşımı, kısa sürede yeni partiyi bile edebilir. Bu gerçeğe dikkat çeken MHP’ye yakın genç bir siyasetçi şöyle diyor:

“Aslında bocalama başladı. Adam bulmakta zorlanıyor­lar. Ülkücüler dışında kamuoyunu etkileyece­k hiçbir isim yok. Kurucular kuruluna 21 tane MHP il başkanını koymuşlar ama açıklanmıy­or. Ayrıca MHP tabanından istifalar da bilinçli bir biçimde abartılıyo­r.”

Aslında Türkiye siyasetini­n önünde müthiş bir şans var, ilk kez siyaseti sınırlayan, sık sık siyasete müdahale eden vesayet sisteminin etkili olmadığı bir dönemdeyiz. Halkın belirleyic­i güç olduğu bir zamanda yapılacak tek şey doğru siyaset üretmek.

 ??  ?? Mahmut ÖVhR
Mahmut ÖVhR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye