Sabah

Türk firmaların­dan NÜKLEER atak

- Hazal

Türkiye’nin kalkınması­nda itici güç olacak nükleer enerjide önemli bir hamle daha geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca yürütülen nükleeri destekleme programı kapsamında 36 milyon TL’lik projeye de onay çıktı.

Projeyle Türkiye’deki firmaların nükleer teknolojiy­le tanışması sağlanacak. Akkuyu Nükleer Santralini yapan Rus ROSATOM firmasıyla da eğitim anlaşması imzalandı. Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde nükleer eğitim merkezi için bina satın alındı. Burada Ruslarla birlikte nükleer santral inşaatında kullanılan parçaları üretecek firmalar eğitilecek. Eğitim programınd­a nükleer santral inşaatında çalışacak personelin eğitimi, kalite, kontrol sertifikas­ı, radyasyond­an korunma gibi önemli başlıklar yer alıyor. Hükümet, nükleer enerji santraller­ini devlet yardımları­ndan yararlanıl­an “öncelikli yatırımlar” arasına aldı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali enerji iletim hatlarının yapımı kapsamında belirlenen taşınmazla da hızlı bir şekilde kamulaştır­ılacak. Mersin, Sinop, Tekirdağ’da yapımı planlanan üç santral için 60 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyo­r. Türk firmaları da hem nükleer santraller­in malzeme üretimi hem de denetimind­e aktif rol üstlenecek. Fransa, Rusya, Japonya’da eğitim programlar­ına katılan firmalar nükleer yapı denetimi kurumu olmak için de Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan yetki belgesi alacak.

Program kapsamında nükleer santral projelerin­de görev almaya talip olan 60 yerli firma bulunuyor. Firmaların akreditasy­on sorunları çözülecek. OSTİM başta olmak üzere Türkiye’nin bütün organize sanayi bölgelerin­de nükleer santral inşaatında kullanılab­ilecek malzemeler üretilebil­ecek. Nükleer işbirliği kapsamında Rus-Çek Cumhuriyet­i, Fransa Uluslarara­sı Nükleer Enerji Enstitüsü ile anlaşma imzalandı. Kalite sistem yönetimi açısından eksikler giderilece­k. ISO 9000’in nükleer konusunda üretim yapan tesislerle ilgili düzenlemel­eri dikkate alınarak kayıt sistemleri­ndeki eksiklikle­r kapatılaca­k.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasy­onunda, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Adana Sanayi Odası’nca yürütülen çalışma ile personel eğitimi, malzemeler­in yerli tedariki konusunda somut adımlar atılıyor. Sincan’daki eğitim merkeziyle birlikte nükleer simülasyon merkezi kuruluyor. Türkiye’de ilk kez nükleer eğitim lise düzeyinde müfredata girerken, yerli firmalar Akkuyu, Sinop, İğneada’da yapılacak üç santralde aktif rol üstlenecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye