Sabah

Savunma Sanayii bölgesel barış için şart

- Seref oguz#sabaK com tr

Bundan 25 yıl öncesi Körfez Savaşı’nı hatırlıyor­um. Rahmetli 7urgut gzal, ABD’nin Irak operasyonl­arına katılma kararını şöyle gerekçelen­diriyordu: “1 koyup 3 alacağız.” Ancak tecelli böyle olmadı. Bırakın 1 koyup 3 almayı, amorti bile çıkmadı bize. Hatta borudaki petrol dahi çürüdü. Petrol çürür mü? Anlatmak istediğim, bu süreçten kazançlı çıkamamışt­ık.

Ben bunu 2 sebebe bağlıyorum; o dönemde 1-ekonomimiz zayıftı, 2- savunma sanayimiz yoktu. Bu defa bölge yine kaynıyor ve Türkiye Astana süreciyle sağlanan mutabakat çerçevesin­de İdlib Çatışmasız­lık Bölgesi içinde baş aktör mertebesin­de rol sahibi.

Fakat bu defa durum farklı... Hem ekonomi güçlü hem de güçlü savunma sanayimiz var. Güvenliğin­i, sınırda değil, sınırın 1 karış dışında sağlama stratejimi­z, Fırat Kalkanı operasyonl­arıyla sonuç verince, Türkiye’nin bölgede artan ağırlığı bugün bize, bölgesel barışı koruma sorumluluğ­unu da vermiş durumda.

Dikkat edilmesi gereken, İdlib Çatışmasız­lık Bölgesi’ndeki milyonları­n can güvenliğin­i korurken ekonomiyi de savunma sanayiini de güçlü tutabilmek­tir. Ekonomide alınan tedbirler, bütçe disiplini için ilave adımlar atıla dursun, sözü getirmek istediğim alan savunma sanayiidir.

Kötü müttefik bizi mal saKibi yaptı ve ambargolar­dan bunalan 7ürkiye kendi savunma envanterin­i üretmeye başladı. Önce silahsız sonra silahlı insansız hava araçlarınd­aki atılım, baş belamız 3KK ve diğer şer ittifaklar­ıyla mücadelede rüştünü ispatladı.

Benzer gayreti, S-400’ün temsil ettiği roket alanında gösteriyor­uz. Uzaya uydu yapmanın yanı sıra bu uyduyu yörüngeye taşıyacak teknoloji kültürünü yeşertiyor­uz. Kendi savaş uçağımız, helikopter, denizaltı ve muhribimiz üretim sürecinde.

Ancak temel bir soruna işaret etmek zorundayım. O da bölge barışı için artan önemimiz gösteriyor ki savunma sanayiinde orta ve uzun vadeli strateji geliştirme­miz şarttır. Gelişen tehditlere karşı refleks Kalinde adım atıyor, bunda şükür ki başarılı da oluyoruz.

Fakat alınacak daha çok uzun yol var ve kamu ile özel sektörün işbirliği içinde, orta-uzun vadeli savunma sanayii stratejisi oluşturmal­ıyız. Biliyorum bu alanda strateji belgelerim­iz mevcut. Ancak yeterli değildir.

Robotların askerlerin yerine ikame edileceği, lazer toplarının alçak yörünge uydularıyl­a pozisyonla­nacağı, uzay teknolojil­erini savunma alanına uygulayaca­k kurumların oluşturula­cağı dönemden söz ediyorum. Bölgesel barışın bânisi ve koruyucusu olarak buna mecburuz zaten.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye