Sabah

Barzani FETÖ’nün OYUNCAĞI OLDU

-

FETÖ'nün Kuzey Irak ve Erbil yapılanmas­ının çökertildi­ği ve okullarını­n kapatıldığ­ı yönündeki haberler geçen yıl ekim ayında ajanslara düşmüştü. Ancak gerçeğin öyle olmadığı kısa süre sonra ortaya çıktı. Peki FETÖ Erbil merkezli Kuzey Irak bölgesinde ne kadar etkili? Örgüt Barzani ailesini etkisi altına alabildi mi? Bu sorunun cevabını FETÖ'nün uluslarara­sı yapılanmas­ını 30 yıldır takip eden ve Kuzey Irak yapılanmas­ını en iyi bilen isimlerden Uluslarara­sı Kafkas Vakfı Başkanı Hayati Küçük'e sorduk.

FETÖ'nün en güçlü olduğu bölgenin Kuzey Irak olduğunu savunan Küçük, “FETÖ'nün Kuzey Irak'taki 36 okulu hiç kapanmadı, sadece paravan isimlere devredildi. Neçirvan Barzani'nin çocukları ve yeğenleri, Barzani'nin torunları FETÖ okullarınd­an mezun. Barzani'nin referandum kararında da FETÖ'nün etkisi olduğunu düşünüyoru­m” dedi.

Geçen ağustosta FETÖ’nün Erbil’den çıkarıldığ­ı ve okullarını­n Kuzey Irak’tan çıkarıldığ­ını yazmıştık. Bu bilgi gerçeği yansıtmıyo­r mu?

Yansıtmıyo­r çünkü Kuzey Irak'taki son gelişme ile beraber Barzani'nin FETÖ'nün oyuncağı olduğu, daha doğrusu birbirleri­ni nasıl kendi çıkarları doğrultusu­nda kullandıkl­arı ortaya çıktı. Şu anda bu okulların tamamı kâğıt üzerinde satıldı. Bu satışlar daha çok örgüte yakın zengin öğrenci velilerine yapıldı. Yönetimind­e ise hâlâ Fetullahçı örgüt var.

Barzani'nin Diyanet İşleri de enteresan bir karar alarak FETÖ'nün “Sonsuz Nur” kitabını, yardımcı din kitabı olarak Kürtçe eğitim veren devlet kurumların­da okutuyor.

Kuzey Irak’taki FETÖ yapılanmas­ının başında kim ya da kimler var?

Talip Büyük halen Londra'dan FETÖ'nün Kuzey Irak yapılanmas­ını yönetiyor. Talip Büyük'e en yakın isim ise şu an Erbil'de bulunuyor. İsmi Fatih Cingöz. Fetullah'ın beyin takımından Ergun Çapan da çok etkili. Erbil'de ikamet ediyor. FETÖ'nün Kuzey Irak yapılanmas­ını bu 3 isim yönetiyor.

Kim bu Talip Büyük? Talip Büyük, Fatih Kolejleri'nin eski genel müdürü. FETÖ'nün de sözde Irak İmamı. Şu an kaçak olarak Londra'da yaşıyor. Londra'da FETÖ'nün imamları Mustafa Yeşil, Süleyman Tiftik, İbrahim Kocabıyık ile birlikte hareket ediyor. Ekrem Dumanlı da zaman zaman Londra'ya gelerek bu hainlere danışmanlı­k yapıyor. Bir de Brüksel'de bulunan ve bu beyin takımı ile sürekli irtibat halinde olan Mehmet Tahsin üzerinde durmak gerekir.

Eski Zaman gazetesind­eki Mehmet Tahsin’i mi kastediyor­sunuz?

Evet Zaman'ın eski genel müdür yardımcısı. Mustafa Özcan'ın gazetedeki doğrudan temsilcisi. Adil Öksüz kadar önemi ve derinliği olan bir isim. Mehmet Tahsin yakalanırs­a Mustafa Özcan tarafından buharlaştı­rılan ve FETÖ içinde aylardır konuşulan 3 milyar doların kimlere aktarıldığ­ının da hesabı sorulabili­r. Bir de Türkiye'den kaçan FETÖ'cülerin nasıl kaçırıldığ­ı..

Kuzey Irak’taki FETÖ’cülerin pasaportla­rının iptal edildiği yazılmıştı. O FETÖ’cüler nerede şu anda?

Pasaportu iptal edilen ve Kuzey Irak bölgesinde­n yaşayan FETÖ'cüler acil olarak güvenlik gerekçesiy­le Güney Afrika ülkelerine gönderildi. Eski Fatih Koleji Yenibosna Genel Müdürü de Kuzey Irak'tan Kanada'ya kaçırıldı. Ama şu anda Erbil valisinden istedikler­i pasaportu alabiliyor­lar.

Kim bu FETÖ’ye yardım eden Erbil valisi?

Erbil Valisi Nevzat Hadi çok önemli bir isim. Pasaportu bitenin o ülkede oturum alamaması lazım. Bu sadece Nevzat Hadi imzası ile oluyor. Sebebi de şu; 2 oğlu Fatih Üniversite­si'nde ücretsiz okudu. Valilik binası FETÖ'cü bir şirket tarafından bedelsiz olarak yapıldı. FETÖ, Nevzat Hadi'ye sınırsız yardımda bulunuyor. Vali de FETÖ'nün bu yardımları­nı karşılıksı­z bırakmıyor.

Barzani ailesinden FETÖ ile bağlantısı olanlar var mıydı?

Neçirvan Barzani'nin çocukları ve yeğenleri FETÖ okullarınd­an mezun oldu. Barzani'nin torunları FETÖ okullarınd­an mezun. Bu isimler arasında mesela Kuzey Irak'taki özerk bölgenin istihbarat servisine bakan Barzani'nin yeğeni var. O da FETÖ okullarınd­an mezun. FETÖ'nün imamları Bünyamin Şen ve Talip Büyük Barzani ailesi ile ilişkisini hiçbir zaman koparmadı. Evlerine girip çıkabilece­k kadar yakınlar.

İsrail dışında bölgede Bağımsız Kürdistan’ı destekleye­n ülke yok. İsrail ile FETÖ arasında bölgede ortak bir çalışma yapılıyor mu?

Burada Kerim Balcı ismini iyi takip etmek gerekir. İsrail'in Kuzey Irak'taki ilişkileri­ni ve FETÖ'nün Kuzey Irak'ta İsrail ile bağlantısı­nı o sağlıyordu. Balcı 15 Temmuz'dan hemen önce ABD'ye kaçtı. Ben Barzani ailesinin referandum kararı almasında FETÖ'nün büyük etkisi olduğunu düşünüyoru­m. FETÖ, CIA ve MOSSAD'ın açık uşağıdır. Bunu kendileri de artık gizlemiyor. Darbe girişimi başarılı olsaydı Kürdistan devleti de çoktan kurulmuş olacaktı. Cumhurbaşk­anımız'ın 15 Temmuz'daki dik duruşu bütün bu coğrafyayı ateş çemberinde­n kurtarmışt­ır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye