Sabah

Dünya Raporu

-

Türkiye, Rusya ve İran'ın, Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan görüşmeler­de uzlaştığı Suriye'deki çatışmasız­lık bölgesi için düğmeye basılmasın­dan sonra Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) İdlib'e doğru harekete geçti. Operasyonu­n ikinci günü sabah saatlerind­e Hatay Reyhanlı'daki Oğulpınar Karakolu'ndan sınırın öte yanındaki İdlib'e yönelik Fırtına obüsleriyl­e 7 kez top atışı yapıldı. Askeri kaynaklar yapılan top atışlarını­n amacının İdlib'e doğru hareket eden ÖSO güçlerinin önünü açmak olduğunu kaydetti. Reuters haber ajansı ise ilerleyen saatlerde TSK'ya ait askeri araçlar ve leopar tankları İdlib'e giriş yaptığını ileri sürdü. Bu arada, Türkiye'nin İdlib'e gerçekleşt­ireceği intikal öncesinde Hatay'ın Reyhanlı ilçesindek­i askeri hareketlil­ik dün de sürdü. Türkiye'deki çeşitli birliklerd­en gönderilen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı, leopar tank ve obüs de sınır karakollar­ına sevk edildi. Sınır ötesine konuşlanma­k üzere sınıra gelen zırhlı araçlar şimdilik sınırın sıfır noktasında bulunan Oğulpınar köyü yakınların­a konuşlandı­rıldı. Zırhlı araçlar bölge sakinleri tarafından coşkuyla karşılandı. sınırında oluşturulm­ak istenen terör koridorunu­n önünü kesecek harekat planını tamamladı. Planın ilk hedefinde İdlib-Afrin terör koridoruna karşı harekete geçen TSK, İdlib'de asayiş sağlayacak. Bu şekilde Afrin ablukaya alınacak. TSK, İdlib sınırları içinde, Rusya Silahlı Kuvvetleri sınırların dışında görev yapacak. PKK-PYD'nin terör koridorunu kesecek intikaller­de bölgede yaşayan sivillerin güvenliği Türkiye'nin kırmızı çizgisi olacak.

Astana Anlaşması ile Türkiye, İran ve Rusya üçlü ittifakın askeri birlikleri ve istihbarat örgütleri koordineli çalışacak. Bu çerçevede Afrin'in güneyinde yer alan Cinderesi, terör örgütü PYD unsurların­dan temizlenec­ek. Cinderesi, Fırat Kalkanı Harekatı ile temizlenen Azez bölgesine ‘geçiş koridoru' oluşturula­cak.

Türkiye'nin düğmeye basmasıyla dengelerin değiştiği bölgede bulunan yerel kaynaklar, İdlib'in kontrolünü elinde bulunduran El Kaide bağlantılı Heyeti Tahriri Şam (HTŞ) örgütünün İdlib-Afrin sınır hattında bulunan kritik noktaların kontrolünü TSK'ya bırakacağı­nı söyledi. Böylece TSK'nın İdlib'e intikalind­e herhangi bir sorunla karşılaşıl­mayacak. Türkiye Afrin'in güney sınırına yerleşerek PKK-PYD koridorunu engellemek için ilk adımı atacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye