Sabah

EN AZ SUÇLU FUTBOLCULA­R

-

Ülkece yaptığımız en büyük yanlıā oyuncuları­mızı değersizle­ātirme. Baāarısızl­ıkta en az suçlu futbolcula­r diye düāünüyoru­m. Çünkü gençken yaptıkları yanlıālıkl­ar mutlak vardır. Fakat baāarılı oldukları için hep yönetenler tarafından ötelenmiāt­ir

2018 Dünya Kupası’na veda eden Milli Takımımız ile ilgili merak edilenleri SABA)’ın usta kalemi İskender Günen’e sorduk. O da cevapladı ve çözüm önerileri sundu… ■ Milli Takım Dünya Kupası’na veda etti... 2020 için nasıl bir futbolcu topluluğu ile yola devam etmeliyiz?

Aynı film, aynı senaryo. Seyretmekt­en bıktık. Yine bir dejavuyu yaĀıyoruz. Daha önce olduğu gibi āu anda da 2018 Dünya Kupası’na havlu attıktan sonra gençlere yönelme söylemi öne çıktı. Yani bizler binayı yıkmadan yapamıyoru­z. Bulduğumuz çözüm bu. Baāka bir çözüm üretmek yok. Önce āu gerçeği belirtmek gerek: Ülkemizde futbolda sistemsizl­iktir sistem. Bu olgu, futbol federasyon­undan tutun da kulüplerim­ize kadar öne çıkıyor. Örneğin futbol federasyon­u 14 yabancı oyuncu kararını verdikten sonra āu an neden tersi düāünceyi savunuyor? Bu yüzden orman yanarken, ağaçlarla uğraĀmayı bir kenara bırakmanın zamanı geldi. Öncelikli çözüm futbol federasyon­ununun değiĀimind­en geçmektedi­r. Ondan sonra ise kulüplerin içerisinde bulunduğu mali tablo düzeltilme­li sağlıklı bir futbol ekonomisi ortaya çıkarılmal­ıdır. Yoksa bugünkü sağlıksız ve denetimsiz bir

mali tablo ile yarınlar daha da kötü olur. Lucescu’nun durumu da tartıĀılıy­or. Sizce tecrübeli antrenör kalmalı mı gitmeli mi? Yukarıda belirttiği­m sistemimiz olmadığı için kurtarıcı arıyoruz. Hep kiāilere bağlı bir anlayıā. Daha önceki zamanlarda­ki gibi. Bana göre, istikrarlı bir yapı kurmak için önce sistem sonra isim. Dünya Kupası maçları bitmeden önce teknik adam değiāimi yapmak bana göre büyük bir yanlıā. Önceki zamanlarda Ersun Yanal ve Abdullah Avcı’nın āimdi ise Fatih Terim aynı āekilde görevlerin­e son verildi. Eğer Lucescu tartıāmalı bir isimse kendisi ile uzun süreli mukavele neden yapıldı? Arda, Burak, Emre, Selçuk gibi isimler artık ay-yıldızlı takıma alınmamalı mı? Bu isimler misyonları­nı tamamladı mı? Asıl problem nerede? Ülke olarak yaptığımız en büyük yanlıĀ oyuncuları­mızı değersizle­Ātirme. Bana göre tartıāılma­sı gereken bu. Bu durumda oyuncuları­n en son suçlu oldukların­ı düāünüyoru­m.

Çünkü gençken yaptıkları yanlıālıkl­ar mutlak vardır. Fakat baĀarılı oldukları için hep yönetenler tarafından ötelenmiĀt­ir. Örneğin daha önce milli takımlarda yaāanılanl­ar var. 2002 Dünya Kupası’ndan sonra oyunculara verilecek olan cipler ve ardından 2016 Avrupa Āampiyonas­ı’nda prim tartıāmala­rı, hep medya önüne atılan oyuncu grupları... Peki yönetenler­in hiçbir suçu yok mu? Milli takımlarda alınan baāarılard­an sonra yüksek rakamlı primleri verenler kim? Bugün Finlandiya ile oynuyoruz. Son maçımız için oyunculara vereceğini­z bir mesaj var mı? Artık 2020 Avrupa Āampiyonas­ı için “takım” oluāturmak zorundayız. Takım olmak ise ilk 11’inde fazla değiĀiklik yapmamakta­n geçer. Baāarının olmazsa olmaz āartı bu. Yoksa her maç 5-6 oyuncunun değiātiği bir milli takımın baāarılı olma āansı çok azdır. İstikrarlı bir yapı ne yazık ki ortaya çıkmaz.

Yusuf ve Abdülkadir’e çok teklif geliyor. Bunu BaĀkan Muharrem Usta da açıkladı. Yönetim bu iki genç oyuncuyu satmalı mı yoksa kadroda tutmalı mı?

Abdülkadir ve Yusuf geliāmeye açık iki genç. Daha yüksek hedefler için gitmeleri gereken uzun bir yol var. Āu an gelecek adına umutlanmam­ızı sağlayan en önemli görüntü ise her iki oyuncunun da çalıāma istekleri. Ben her iki oyuncunun da takımların­a çok daha fazla katkı yapabilece­k yetenekte oldukların­ı düāünüyoru­m. Transferle­ri doğru bir düāünce değil.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye