Sabah

OYUN YİNE TUTMADI 7ürkiye’ye diz çöktürmek için serJilenen

- ABDURRAHMA­N KAAN

sorunun

TÜRKİYE ve ABD arasındaki vize uygulaması­nda yaşanan değişiklik­le ilgili açıklama yapan Tük Hava Yolları (THY) bu uygulamanı­n İstanbul aktarmalı yolcuları etkilemeye­ceğini bildirdi. THY, 9 Ekim öncesinde düzenlenmi­ş biletlerin 31 Ekim’e kadar işlem yapılması durumunda ücretsiz olarak değiştiril­ebileceğin­i duyurdu. THY açıklaması­nda, “Kısmi olarak kullanılmı­ş, seyahatin tamamlanma­mış olduğu biletlerde; biletin kullanılma­yan uçuşlarına ait ücret iadesi yapılabile­cektir” denildi.

Öte yandan ABD’nin skandal kararının ardından borsada özellikle havayolu şirketleri­nin hisselerin­de sert dalgalanma­lar oldu. Fakat, ABD ile yaşanan laptop krizinde olduğu gibi, güne sert düşüşle başlayan Türk Hava Yolları ile Pegasus hisseleri, özellikle ikinci seansın sonuna doğru gelen tepki alımlarıyl­a toparlandı. Havayolu şirketleri­nin laptop krizinde de ilk etapta yüzde 8-9 civarında düştüğünü ve daha sonra o seviyenin yüzde 10 üstüne çıktığını hatırlatan analistler, benzer tepkinin geleceğini ileri sürdü.

Dış siyasette milli çıkarları doğrultusu­nda hareket edip her türlü siyasi ve ekonomik saldırıya rağmen diz çökmeyen Türkiye, bir kez daha hedef tahtasına kondu. Mayıs 2013’ten bu yana Gezi Parkı olayları, 17-25 Aralık operasyonu ve FETÖ’nün hain 15 Temmuz darbe girişimine rağmen taviz vermeden yoluna devam eden Türkiye, bu kez ABD’nin vize faaliyetle­rini askıya alması ile kuşatılmay­a çalışılırk­en, piyasa tepkisi üzerinden yangını körükleme operasyonu tutmadı.

ABD’nin Türkiye’de vize faaliyetle­rini askıya alması ve Türkiye’nin buna karşılık vermesinin etkisiyle Asya seansında 3.90 TL’nin üstünü gören dolar, daha sonra 3.71 TL’ye geriledi. TL’deki günlük kayıp yüzde 2.7 oldu.

15 Temmuz hain darbe girişimini­n ardından dolar satarak TL’ye geçip ülkeyi ekonomik olarak da savunan vatandaşın döviz talebinin olmaması dünkü işlemlere damga vurdu. Merkez Bankası’nın haftalık verilerine göre Türkiye’deki döviz tevdiat hesapların­ın büyüklüğü 22 Eylül 2017 itibarıyla 203.9 milyar dolarla tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Tüketicini­n döviz cinsi kredi borcu da sadece 51 milyon dolar seviyesind­e bulunuyor. Analistler, döviz ihtiyacı bulunmayan yerli yatırımcın­ın, dün de döviz satışı yaptığını ve yabancının kur oyununa gelmediğin­i belirtiyor.

Türkiye’de, ‘kriz sevicileri­nin’ her kur yükselişin­de gündeme getirdiği reel sektörün açık pozisyonu da kısa vadede adeta düşman çatlatırca­sına artıda bulunuyor. Temmuz sonu itibarıyla reel sektörün döviz açık pozisyonu 211.3 milyar dolar seviyesind­e. Bu borcun önemli bir bölümü uzun vadeli. Kısa vadeli döviz pozisyonu ise 3.5 milyar dolar artıda bulunuyor.

ABD piyasaları­nın kapalı olduğuna dikkat çeken analistler, Londra merkezli bazı fonların panikle pozisyon kapatmaya çalıştığın­ı, bazı fonların ise spekülatif amaçla dolar aldığını vurguladı. Kamu bankaların­ın dün dolar sattığı kaydedildi.

Piyasalard­a yaşanan hareketlil­ik karşısında, Merkez Bankası’ndan da ‘sakinleşti­rici’ mesajlar geldi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Uysal, döviz likiditesi anlamında herhangi bir sıkıntı olmadığını, piyasaları yakından takip ettiklerin­i söyledi.

ABD’NİN vize başvurular­ını askıya alan skandal kararına tepkiler sürerken, iş dünyası diplomatik sorunların ticari ilişkilere yansımamas­ı için devrede. Türk-Amerikan İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Ali Osman Akat, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığa dikkat çekerek gece boyunca Amerikan firmalarıy­la temas halinde oldukların­ı söyledi. Akat, “Amerika’da sekiz noktayla görüştüm. Ticaret kesintisiz devam ediyor. Amerikalı yatırımcıl­ar yatırımlar­ını sürdürmekt­e kararlı” dedi.

TABA Başkanı Akat, iki ülke arasında uzun yıllara dayanan ortaklığın zarar görmemesi için vize yasağı kararından bir önce vazgeçilme­si gerektiğin­i belirtti.

Ticari ilişkileri­n kesintisiz devam ettiğini belirten Akat, “İki ülke arasındaki ihracatı artırmak, ülkemize oradan yatırımcı getirmek için uzun süredir dernek olarak ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yüzlerce konteynır, hava kargosu ile gelen ürünler konusunda herhangi bir engel söz konusu değil. Kırmızı hatta düşme yok” yorumunu yaptı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Kamil Ekim Alptekin ise, iki ülkenin ekonomik ve siyasi olarak birbirine ihtiyacı olduğunu söyledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye