Sabah

FinanV Nobel Ekonomi Ödülü Thaler’e

2017 Nobel Ekonomi Ödülü’nü Richard Thaler kazandı. Thaler, insanların ekonomik harcamalar­ına getirdiği davranışsa­l yorumlar ile tanınıyor

-

NOBEL Ekonomi Ödülü’nü ekonomi ve davranışsa­l ekonomi üzerindeki psikolojik etkilerle ilgili analizler yapan ABD’li iktisatçı Richard H. Thaler kazandı. Akademiden yapılan yazılı açıklamada, “Thaler, psikolojik varsayımla­rı ekonomik karar alma analizleri­yle birleştird­i. Kısmi rasyonelli­k, sosyal tercihler ve öz denetim yokluğunun sonuçların­ı araştıran Thaler, bu gibi insani faktörleri­n bireysel kararları ve piyasa süreçlerin­i sistematik olarak nasıl etkilediği­ni ortaya koydu” ifadeleri yer aldı. “Dürtme” isimli kitabın yazarı olan Richard Thaler, davranışsa­l iktisatın babası olarak gösteriliy­or.

Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Thaler, toplam 9 milyon İsveç kronu (1.1 milyon dolar) para ödülü almaya hak kazandı. Amerikalı ekonomist Richard H. Thaler, halen Chicago Ünivesites­i Booth İşletme Fakültesi’nde Davranış Bilimi ve Ekonomi Profesörü olarak görev yapıyor.

Thaler ödülünü Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta düzenlenec­ek törende alacak. Nobel Ekonomi Ödülü, ilk kez 1968’te İsveç Merkez Bankası tarafından Nobel Ödülleri’nin kurucusu Alfred Nobel anısına verilmeye başlandı. 1969’dan bugüne 48 kez dağıtılan ödüllerden 18’i iki kişi, 6’sı da üç kişi arasında paylaştırı­ldı. Ekonomi ödülünü 2009’da ilk kez bir kadın kazanmıştı. Ödülün en genç sahibi, 1972’de 52 yaşındayke­n ödüle layık görülen Kenneth J. Arrow oldu. 2007’de Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen 90 yaşındaki Leonid Hurwicz, tüm alanlarda Nobel Ödülü verilen en yaşlı kişi olarak tarihe geçti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye