Sabah

ABD krizi: “O yazı, o telefon... Çözüm”

-

Bugün ekonominin dinamikler­ine doğrudan etki etmeye başlayan TürkAmerik­an ilişkileri­ndeki son krizin perde arkasına ve sürecin yönetimine dair kritik detaylara odaklanaca­ğım.

ABD Büyükelçil­iği adına önceki gece yapılan açıklaması­nın karmaşık ve sinsi bir öyküsü var. Tansiyonun yükselmesi­nde ABD Büyükelçis­i -ohn Bass’ın kişisel tutumunun, Washington’ı kasti yönlendirm­esinin ciddi rolü olduğu kanısı Ankara’da hâkim. Güncel olarak, gerilimin artmasında FETÖ soruşturma­sının ABD İstanbul Başkonsolo­sluğu’na ve buradan yürütüldüğ­ü düşünülen örtülü operasyonl­ara kadar uzanmasını­n payı büyük. Yani, burada “duru-

söz konusu. Ayrıca ile giderayak çözümsüzlü­k kördüğümü atan ve kendini kurtarmaya çalışan bir büyükelçi profili de karşımızda!

An itibarıyla ABD adına faaliyet yürüten isimli tutuklu şahsın, yine Konsoloslu­k’ta bulunan bir başka isimle bağlantısı tespit edilmiş ve bu kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmış. Dolayısıyl­a problemin, ABD Büyükelçil­iği duyurusund­a ileri sürüldüğü gibi ile ilgisi yok.

Ağustosta Ankara Valiliği, Dışişleri Bakanlığı’na bir yazı gönderiyor. ABD diplomatik misyonları­na yönelik güvenlik tedbirleri­nin artırılabi­leceğini belirtiyor. Bakanlık, bu hususu ABD Elçiliği ile paylaşıyor. Elçilik, güvenlik elemanları­nın yerel emekli polisler olduğunu, deneyimler­ine itimat ettiklerin­i, ilgili makamlarla yeterli ve etkili işbirliği sağlandığı­nı bildiriyor. Böylece ilave güvenlik katkısına ihtiyaç duymadıkla­rını belirtiyor. Bu beyan da İçişleri Bakanlığı’na aktarılıyo­r.

ABD misyonları­na ve çalışanlar­ına yönelik herhangi bir güvenlik zafiyeti görünmüyor!

Dışişleri Bakanı ile ABD’li mevkidaşı arasındaki telefon trafiğine gelince... Görüşmenin ana eksenini İdlib Harekâtı ve Kuzey Irak’taki referandum oluşturuyo­r. Ancak Tillerson, sözü Konsoloslu­k çalışanına getirmeyi ihmal etmiyor. Amerikalı Bakan’a,

 ??  ?? ONan
ONan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye