Sabah

Şehitler Köprüsü’ndeki hainler için HESAP VAKTİ

15 Temmuz

- K a d r i y e K a y m ç k a m a z a n e M e l i k e i k n a n r i a M ü t e a Olçok Olçok

FETÖ’nün kanlı darbe girişimind­e 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ndeki olaylara ilişkin dava, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Cezaevi’ndeki büyük salonda görülmeye başlandı. 15 Temmuz darbe girişimi gecesi 34 vatandaşım­ızın şehit edilmesini­n faili 143 hain dün ilk kez hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanıklarda­n er Ahmet Buruk’un ifadeleri ise kan dondurdu. Kuleli Askeri Lisesi’nde şoför olarak görev beraber köprüye geçtik. Darbe emri verenler en ağır ceza olan müebbet alsınlar. Artık bir an önce karar çıksın. Bu bir millet meselesi.

Gazi Melike Ekinci: Bana TEM Otoyolu’nda tank çarptı. Kendi askerimiz kardeşimiz dediğimiz insanlarda­n bunu nasıl bekleyebil­irdik. Amerikan askerleri girdi mi diye düşündüm. Biz o gece darbenin karşısına idamı göze alarak çıktık. Başarılı olsalardı idam ederlerdi bizi. Böyle bir hainliğin dünyada örneği yok. Yaptıkları utanç verici bir kalleşlik. Mahkemeler­de tutumları çok çirkin yüzlerinde bir damla pişmanlık emaresi yok. Onlar için kanunlarım­ızdaki en ağır ceza olan ağırlaştır­ılmış müebbet talep ediyorum. yaptığını söyleyen Buruk şunları söyledi: “15 Temmuz’da tatbikat olacağı söylenerek bölükte toplandık. 4 askeri araçla yola çıktık. Araçta Binbaşı Ahmet Taştan ve Uzman Çavuş İbrahim Gül ile 25 asker vardı. Taştan, Beylerbeyi’nde G-3 silahıyla havaya ateş açıp Çengelköy’den gelen araçları durdurmaya başladı. Taştan, emrine karşı gelen askerlerde­n Hüseyin Kaya’yı da vurdu. Bize de ‘İnsanları evlerine gönderin’ dedi. Saat 23.00’te halk üzerimize gelmeye başladı. Tankın üzerinden halka atış yapılmaya başlanınca insanların yere düştüğünü gördüm. İbrahim Gül, bize ‘Mevzi alın ayaklarına sıkın, acımayın’ diyerek 2-3 el ateş etti. Ben de korkuyla havaya 2 el ateş ettim. Uzman Çavuş Mahir Çubuk da ‘Sabaha kadar adam vurdum, teslim olmam’ diye bağırıyord­u. Halk üzerimize gelince korkup kaçtım.” Buruk, sanıklarda­n eski yarbay Turgay Memiş’in ise yanlarına gelerek, “Eğer siz silah sıkmazsanı­z, ben size sıkarım” dediğini sözlerine ekledi. NEZARETHAN­EDE BEKLEDİLER 780 kişilik duruşma salonuna izleyicile­r sığmadı. Bir müşteki yakını dosyada babasının müşteki olduğunu ancak yerine kendisinin geldiğini söyleyerek “Babam ‘Oraya silahla giremiyors­am gitmem, silahla girip oradaki teröristle­ri öldürmek istiyorum’ dedi. Yerine ben geldim” diye konuştu. Duruşmayı Aile ve Sosyal Politikala­r Bugün bize o geceyi yaşatan, ülkemizi işgal etmek için harekete geçenlerle hesaplaşma­k için buradayız. O gece suçüstü yakalandıl­ar ve bugün mahkemeler­de yargı önünde millete hesap veriyorlar. Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya: Bu dava tüm milletimiz­in davası. Bu davayı takip etmek de sahip çıkmak da bizim milletimiz­e borcumuz. Adeta bir demokrasi nöbeti tutuluyor burada. Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı Kan ile milletveki­lleri Nabi Avcı, Mehmet Metiner, Hasan Turan, İsmet Uçma izledi.

Duruşma salonu içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Aralarında sivil ve motorize ekiplerin de bulunduğu yaklaşık 700 jandarma personeli görev yaptı. Duruşma aralarında zaman zaman tartışma ve kavgalar çıktı.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı ve reklamcısı Erol Olçok ile oğlu Abdullah Tayyip Olçok’un da aralarında bulunduğu 34 kişinin şehit edilmesind­en sorumlu olan sanıklar, Silivri Cezaevi’nden önce duruşma binasının bodrumunda­ki nezarethan­elere alındı. 37’şer kez ağırlaştır­ılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan sanıkların kimlik tespitleri 1.5 saat sürdü.

Mahkeme heyeti, sanık Adem Buruk’un çapraz sorgusunun ardından duruşmayı erteledi.

 ??  ??
 ??  ?? Turgay
Turgay
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye