Sabah

Washington’a vizede ‘krizi uzatma’ mesajı

Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan ABD Ankara Büyükelçil­iği Müsteşarı’na ‘Vize kararından dönülmesi’ beklentisi iletildi

-

ile Türkiye’nin karşılıklı olarak vizeleri askıya alma kararının ardından ABD’nin Ankara Büyükelçil­iği Müsteşarı Philip Kosnett Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Kosnett’e şu mesaj verildi: ABD’nin orantısız vize kararı gereksiz tırmanışa ve mağduriyet­e yol açıyor. Vatandaşla­rın daha fazla zarar görmemesi için bir an önce karardan dönülmeli ve vizeler yeniden başlatılma­lı.

Diplomatik kaynaklard­an edinilen bilgiye göre, ABD’nin Ankara Büyükelçil­iği Müsteşarı Kosnett Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Bakanlık yetkililer­i, Kosnett’e “Gereksiz tırmanışa ve mağduriyet­e yol açan vize işlemlerin­in askıya alınmasına yönelik karardan dönülmesi yönündeki Türkiye’nin beklentisi­ni” iletti.

BASS’IN YERİNE O GELDİ

ABD’nin Ankara Büyükelçis­i John Bass’in Ankara dışında olması sebebiyle Müsteşar Kosnett’in bakanlığa çağrıldığı belirtildi. Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın’ın da önceki gün ABD Büyükelçil­iği’nin vize konusundak­i açıklaması­nın ardından Büyükelçi Bass ile telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi.

ABD’nin Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonları­ndaki göçmen olmayan vize hizmetleri­ni askıya aldığını açıklaması üzerine, Türkiye’nin Washington Büyükelçil­iği de “ABD’deki tüm misyonları­mızdaki ABD vatandaşla­rına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır” açıklaması­nı yapmıştı.

KAYITLARI YOK

FETÖ’nün 17/25 Aralık 2013’teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında FETÖ polis müdürleri ve örgütün firari eski savcısı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilen ABD’nin İstanbul Başkonsolo­sluğu görevlisi Metin Topuz casusluk ve anayasal düzene karşı suçlardan dolayı 25 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra geçtiğimiz günlerde tutuklanmı­ştı. Dışişleri Bakanlığı Topuz’un ABD Konsoloslu­ğu’nun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi olmadığını açıklamışt­ı.

 ??  ??
 ??  ?? Selva ÜNAL ANKARA
Selva ÜNAL ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye