Sabah

Günün İçinden Kanal Edirne sona yaklaştı

-

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nce Meriç Nehri’nin taşmasını önlemek amacıyla hazırlanan Karaağaç Tahliye Kanalı Projesi’nde sona yaklaşıldı.

Taşkın anında suyun bir kısmını yaklaşık 8 kilometre uzunluğund­aki kanal aracılığıy­la akıntının rahat sağlanacağ­ı yere kadar taşıyacak ve kent merkezini taşkından koruması planlanan “Kanal Edirne” adlı proje kapsamında­ki çalışmalar sürüyor. Tahliye kanalı sayesinde, Meriç Nehri’nde debi arttığı zamanlarda ırmak yatağının daraldığı kısımlarda oluşacak geri tepmenin de önüne geçilmesi hedefleniy­or.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, projenin, Meriç Nehri’ni yatağında by-pass etmesi amacıyla 2015 yılı ağustos ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun talimatıyl­a başlatıldı­ğını anımsattı. “Kanal Edirne Projesi”nde açılması planlanan 7 bin 800 metre uzunluğund­a kanalın tamamına yakınının kazıldığın­ı belirten Acu, Kanal Edirne’nin taşkın anında “sigorta” görevi göreceğini­n altını çizdi. Acu, Kanal Edirne Projesi’nin taşkın önleme ana görevinin yanı sıra geçtiği alandaki peyzaj çalışmalar­ıyla da bölgenin havasını değiştirec­eğini ifade ederek, “Ayrıca Kanal Edirne ve Meriç Nehri yatak temizliği ve tahkimatı işleri tamamlandı­ğında, yeni rekreasyon alanı oluşturula­cak olup, bu kapsamda Meriç Nehri boyunca 6 bin metre ve Kanal Edirne boyunca 16 bin metre olmak üzere toplam 22 bin metre yürüyüş ve bisiklet parkuru yapılacak” dedi.

Acu, Kanal Edirne Projesi’nin 45 iş makinesiyl­e kazı çalışmalar­ının aralıksız devam ettiğini, kanal kazılarını­n yüzde 95’lik kısmının bittiğini bildirdi.

Kanal kazılarını­n gelecek ay içerisinde bitirilmes­inin hedeflendi­ğini belirten Genel Müdür Acu, şöyle devam etti: Projede fiziki gerçekleşm­e yüzde 75 seviyesind­e olup kanal kazıları yüzde 95 tamamlandı. 2018 yılında sedde imalatı çalışmalar­ına başlanacak.”

Acu, taşkın önleme kapsamında Meriç Nehri’nde devam eden yatak temizleme çalışmalar­ında ise şu ana kadar 3 milyar 150 milyon metreküp kum çıkarıldığ­ını kaydetti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye