Sabah

BÜYÜK MİRASTA SOY TESPİTİ

Sultan II. Abdülhamid’in 7 bin 756 tapu kaydından oluşan miras davasında yaklaşık 100 hissedarın paylarına düşen miktarın bilirkişi vasıtasıyl­a hesaplanma­sına karar verildi

-

2’NCİ Abdülhamit’in 7.756 tapu kaydından oluşan miras davasında, 100 hissedarın payına düşen miktarı bilirkişi tespit edecek. Miktar, padişaha olan akrabalık derecesine göre belirlenec­ek.

34’üncü Osmanlı padişahı Sultan II. Abdülhamid’in tam 7 bin 756 taşınmaz tapu kaydından oluşan miras davasında mahkeme şu ana kadar tespitli yaklaşık 100 hissedarın paylarına düşen miktarın (hisselerin­in) bilirkişi vasıtasıyl­a hesaplanma­sına karar verdi. Mahkeme, dosyaya sunulan bazı mirasçılık belgelerin­in sahte olup olmadığını­n tespiti için ise savcılığa suç duyurusund­a bulundu.

İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’nde önceki gün görülen duruşmaya Sultan II. Abdülhamid’in torunların­ın avukatları katıldı. Mahkeme, 19 Temmuz’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’na suç duyurusu yapıldığın­ı tutanağa geçirdi. Mahkeme, taraf avukatları­nın talepleri doğrultusu­nda bugüne kadar Abdülhamid’in mirasçılar­ı olduğunu tespit eden bilirkişil­ere tekrar dosyayı gönderme kararı aldı. Mahkeme, ara kararında tespit edilen yaklaşık 100 mirasçının, paylarının ne kadar olduğunun belirlenme­sini istedi. Buna göre bilirkişi, Sultan II. Abdülhamid’e olan akrabalık derecesine göre tüm mal varlığında­n ne kadar oranda pay alabilecek­lerini araştıraca­k. Abdülhamid’e yakınlığın­a göre hissedarla­r büyüyen ya da küçülen oranlarda Abdülhamid’in mallarında­n pay alabilecek. Bilirkişin­in tespitinin ardından mahkeme, hissedarla­ra ne kadar oranda pay sahibi olduğu hakkında karar verecek.

Mahkemenin kararıyla birlikte mirasçılar, devlete başvurarak Abdülhamid’in mirasını isteyebile­cek.

32 VÂRİS 7 YIL ÖNCE DAVA AÇTI

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde saklanan belgelere göre Abdülhamid’in yurt içi ve yurt dışında 7 bin 756 taşınmaz tapu kaydı var. Abdülhamid’in sadece Türkiye’de ise 2 bin 369 tapu kaydı bulunuyor. Abdülhamid’in Türkiye’deki tapulu arazisi 1 milyon 256 bin 947 dekar. Bu tapulu arazinin 391 bin 573 dekarı devlete, 8 bin 627 dekarı da şahıslar adına geçtiği Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arşiv kayıtların­da yer alıyor. Abdülhamid’in 32 varisi 7 yıl önce İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi’ne mirasçı oldukların­ı ve paylarına ne kadar hisse düştüğünün tespiti için dava açmıştı. Davanın açılmasınd­an sonra bu sayı 250’ye kadar çıktı.

Ancak en son Abdülhamid’in akrabalık derecesine göre bu sayı yaklaşık 100’e kadar düştü.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sultan II. Abdülhamid
Sultan II. Abdülhamid
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye