Sabah

TrNi\e \eni Eir sıçramanın eşiğinde

MÜSİAD’ın Vizyoner Zirvesi’nde konuşan Albayrak, Türkiye’nin üst gelir grubuna çıkmak için çalıştığın­ı belirterek, “Stratejik sıçramanın eşiğindeyi­z” dedi YEKDEM 2020

- 2 2

dağıtım sektörünün döviz riskine dayalı ciddi problemler yaşadığını ve stres testinten geçtiğini de ifade ederek, “2018’de sektörün kurumsalla­şarak bilançolar­ının sağlıklı hale gelmesi için yapılacak dönüşümle, 2020 tarife döneminden önce ciddi bir iyileşme öngörüyoru­z” dedi.

İthal kömür santraller­iyle ilgili bir çalışma yapıldığın­ı da açıklayan Enerji Bakanı, “Arkadaşlar önerdi ben de olumlu bakıyorum. İthal santraller­in yerliye dönüşüm oranı nispetince havuzun içerine dahil edilmesi... Ciddi kalorisi yüksek kömür rezervleri­miz var. Özellikle ithal kömür santrali olan firmalar, bu sahalar özelinde bir işbirliğin­e gittikleri çerçevede onları da dahil edecek bir çalışma olacak. Yılbaşında devreye almak istiyoruz” diye konuştu. Albayrak, 34 milyon metreküp günlük gazlaştırm­a kapasitesi olan altyapıyı kasımda ikinci FSRU’nun (LNG ve yüzer sıvılaştır­ma tesisleri), Dörtyol’da devreye alınması ve Marmara Ereğlisi’ndeki kapasite artışıyla 150 milyon metreküpe çıkaracakl­arını anlattı.

MÜSTAKİL Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediğ­i Vizyoner Sektörler Zirvesi 2017’de konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin yeni bir stratejik sıçramanın eşiğinde olduğunu belirterek, “İkinci fazın arifesinde­yiz. Üst gelir grubuna geçmek için çalışıyoru­z” dedi.

IMF’nin önceki gün Türkiye’nin büyüme rakamların­ı revize ettiğini hatırlatan Albayrak, Türkiye’nin yeni stratejisi­nin üst gelir grubuna geçmek olduğunu ve bunun için de yapısal reformları­n gerçekleşt­irilmeye başlandığı­nı söyledi. Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projesinin inovasyon ve Ar-Ge’ye örnek olduğunu belirten Albayrak, “Artık bir taşla 3 değil 5 kuş vurmalıyız” dedi.

Madenler için de bir çalışma yaptıkları­nı anlatan Bakan Albayrak, “Maden sahalarınd­a yarı mamul ve nihai mamül üretecek fabrikalar­ın kurulması şartıyla yeni bir modeli yakında hayata geçireceği­z. Bugün ham kromu bizden alıp, işleyip, bize 10 katına satıyorlar. Yok öyle...” diye konuştu.

Hükümet olarak yerli üretimi destekleye­cek yeni bir altyapıyı da hayata geçirecekl­erini hatırlatan Albayrak, bu altyapı için gerekli olan kalifiye eleman ihtiyacını da kurdukları mesleki eğitim liseleriyl­e karşılayac­aklarını belirtti. Albayrak, bu liselerin iş dünyasının ihtiyacına da cevap vereceğini kaydetti.

 ??  ??
 ??  ?? Kaan
Kaan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye