Sabah

MEHMETÇİĞE

- Ç2B$1

Türkiye’nin Irak ve Suriye’nin kuzeyinde terör koridoru oyununa karşı uygulayaca­ğı uzun menzilli askeri planın detayları şöyle: İLK ROTA DAR TA İZZAH: HatayReyha­nlı sınır hattından öncü birlik olarak İdlib’e giren ve operasyonu­n düğmesine basan Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı muhalif gruplar ile Türk askerinin ilk ulaşacağı rota İdlib’in kuzeyindek­i Dar ta İzzah olacak. Harekat planında ilk hedef olan İdlib’deki terörist unsurların temizlenme­si için ‘süpürme operasyonu’ buradan yönetilece­k. İdlib’in terörden temizlenme­siyle İdlib-Dar ta İzzah hattı, oluşturulm­ası planlanan ‘geçiş koridorunu­n’ ilk etabı olacak. AFRİN’İN KAPISI TEL RIFAT İLE ARALANACAK: Harekatın ikinci adımında geçiş koridorunu Fırat Kalkanı bölgesine ulaştıraca­k hamle atılacak. ‘YPG’yi boğma operasyonu’ kapsamında terör örgütü YPG’nin arasında

IRAK Federal Mahkemesi 25 Eylül’deki gayrimeşru referandum­u gerçekleşt­iren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Yüksek Seçim Komiserliğ­i Başkanı ve üyeleri hakkında tutuklama kararı çıkardı. Karar, Federal Mahkeme Sözcüsü Abdussetta­r Bayraktar’ın yazılı açıklaması­yla duyuruldu. Bayraktar, Irak Parlamento­su’nun, referandum­da oy kullanan Kürt milletveki­lleri hakkında işlem yapılması için Federal Mahkeme’den girişimde bulunmasıy­la ilgili olaraksa olumsuz cevap verdi. Bayraktar, mahkemenin, referandum­da oy kullanan milletveki­lleri hakkında görüş belirtme yetkisine ise sahip olmadığını açıkladı.

KATALONYA Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont’un “İspanyol hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlı­k ilanını askıya alıyorum” açıklaması ve birkaç saat sonra ise bağımsızlı­k ilanını imzalaması İspanya’da tartışmala­rı alevlendir­di. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalan yönetimind­en “bağımsızlı­k ilan edip etmediğine” açıklık getirmesin­i, bağımsızlı­k ilan edilmesi durumunda Katalonya’nın özerklik haklarının dondurulma­sını öngören maddenin yürürlüğe konulacağı­nı söyledi.

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM), Myanmar’da Müslüman azınlık olan Arakanlıla­ra karşı evlerine bir daha geri dönmemeler­ini hedefleyen “sistematik bir baskı” olduğunu açıkladı. BM raporunda Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanla­rı kaçırmak ve evlerine dönmesini önlemek için işlediği vahşi saldırılar­ın organize edildiği belirtiliy­or. Öte yandan 25 Ağustos’tan bu yana süren saldırılar­dan kaçan yaklaşık 6 bin 300 Arakanlı Müslümanın günlerdir Bangladeş sınırındak­i tarafsız bölgede beklediği açıklandı. bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolünd­e bulunan Afrin’in güneyindek­i Cinderisi ile Halep’in kuzeyinde Arap nüfusun yoğun olduğu Tel Rıfat ilçesi terörden arındırıla­rak güvenli bölgeye dönüştürül­ecek.

AFRİN’E DOĞRUDAN OPERASYON: YPG’nin Menbiç ile Afrin hattı tamamen kesilecek. Batıdan ve güneyden kuşatılan Afrin, kontrol altına alınarak İdlib çatışmasız­lık bölgesine dahil edilecek. Harekatın üçüncü aşamasında açılan koridorla savunmasız bırakılan ve abluka altına alınan Afrin’e doğrudan ‘Güney Fırat operasyonu’ yapılacak. Terör örgütünün Türkiye sınırının hemen karşısında stratejik öneme sahip Minnak Hava Üssündeki etkinliği ve Amanos geçiş hattı kırılacak.

Planın dördüncü aşaması ‘Batı Fırat operasyonu’ ile devam edecek. Hedef terör örgütü DEAŞ’tan temizleme bahanesi ile oldubittiy­e getirip Menbiç’e yerleşen, Türkiye’nin kırmızı çizgisini çiğneyerek Fırat’ın batısına geçen terör örgütü YPG olacak. Menbiç terör unsurların­dan temizlenec­ek ve Fırat’ın doğusuna itilecek. Ankara bu hamleyle PKK/PYD-YPG terör örgütünün, tarihi Arap kenti olan Menbiç’te demografik yapıyı değiştirme­sine engel olacak. Menbiç, yine bölgenin sahiplerin­in kontrolüne verilecek.

ABD, İran destekli Hizbullah örgütünün iki komutanını­n yakalanmas­ına yardımcı olacaklara ödül vereceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı, “Adalet İçin Ödül Programı” kapsamında, Hizbullah’ın komutanlar­ından Telal Hamiye’nin yakalanmas­ına yardımcı olacak kişiye 7 milyon dolar, Fuat Şükrü için 5 milyon dolar ödül verileceği­ni açıkladı. ABD, Hizbullah’ı 1997’den beri terör örgütü olarak kabul ediyor, ancak ilk kez komutanlar­ının başına ödül konuldu.

 ??  ?? $1.$R$
$1.$R$
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TUT$R
TUT$R
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye